Connect with us

National

Creștere record a economiei românești

Cea mai mare din Uniunea Europeană

Published

on

Economia românească a înregistrat o creştere record, în perioada aprilie-iunie, cea mai mare din Uniunea Europeană. Urmează trendul pozitiv din primul trimestru şi în total pe primele şase luni ale anului creşterea economiei se apropie de 6 procente, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Evoluţia este peste aşteptările specialiştilor, care atrag atenţia că există şi riscuri semnificative de temperare a acestui ritm. Premierul Mihai Tudose dă însă asigurări că nu sunt motive de îngrijorare. El a scris, pe o reţea de socializare, că este o creştere economică solidă, care provine nu numai din consum, ci şi din mărirea puternică a producţiei industriale, cu opt la sută, şi din contribuţia sectoarelor de înaltă tehnologie. Pentru întregul an 2017, guvernul mizează pe o creştere economică de 5,2%, în timp ce instituţiile internaţionale, dar şi cei mai mulţi analişti financiari estimează un ritm cuprins între 4 şi 5 procente.

Evoluţiile pozitive ale economiei vin însă şi pe fondul, a ceea ce numesc specialiştii, tensionarea pieţei de muncă. Rata şomajului este la un minim istoric şi majoritatea şefilor de companii spun că nu mai găsesc personal calificat. Aceasta în timp ce foarte mulţi tineri nu vor să se angajeze şi preferă ajutorul social. Sunt aproape 270 de mii de astfel de tineri fără loc de muncă sau care nu mai urmează nicio formă de învăţământ, număr care clasează România pe un loc nedorit în Uniunea Europeană.

%d blogeri au apreciat: