Connect with us

International

Criză de legume în Europa

Două din cele mai mari lanțuri de supermarketuri au decis să raționalizeze salata și broccoli.

Published

on

Salată raționalizată în Marea Britanie și creștere explozivă a prețurilor la dovlecei sunt consecințe ale intemperiilor neobișnuite care au lovit recent sud-estul Spaniei, grădina de legume a Europei, și care au dus la scăderea producției și au perturbat aprovizionarea restului continentului.

  În mod normal, clima blândă care predomină în regiunea litorală a Spaniei permite creșterea în câmp deschis a salatei, chiar și în timpul iernii. În acest an, însă, ploile torențiale care au căzut la finele lunii decembrie, urmate de un val de frig și căderi de zăpadă în ianuarie, au lovit din plin aceste regiuni, care exportă trei sferturi din producția lor în restul Europei.

Regiunea Murcia, în centrul zonelor agricole afectate, nu a mai înregistrat căderi de zăpadă în ultimii 34 de ani. Rezultatul, producția spaniolă de legume a scăzut cu 30% la fel ca și volumul exporturilor, potrivit estimărilor Federației Exportatorilor, Fepex.

Cele mai afectate sunt salatele, care au suferit și de pe urma secetei din toamnă. Unii cultivatori au pierdut aproape întreaga producție.

Spania este tot timpul anului primul furnizor de fructe și legume al Uniunii Europene, fiind responsabilă pentru 30% din aprovizionare. În cazul salatei, Spania furnizează 80% din necesarul Europei, restul provenind în principal din Italia.

Consecința imediată a intemperiilor din Spania este creșterea explozivă a prețului la legume în Europa, astfel că în Germania prețul salatei s-a dublat, în timp ce în Finlanda s-a triplat, în timp ce prețul la dovlecei a crescut de patru și de chiar cinci ori în Franța. În Marea Britanie, unul dintre principalii clienți ai Spaniei, consecințele s-au resimțit pe rafturile supermarketurilor. Două din cele mai mari lanțuri de supermarketuri au decis să raționalizeze salata și broccoli, astfel că un client nu poate cumpăra decât două salate și trei broccoli.