Connect with us

International

Criza refugiatilor: se negociaza cotele!

(audio) Numărul tot mai mare de refugiaţi a început să creeze probleme şi în Germania.

Published

on

                La Bruxelles are loc astăzi prima întalnire oficială a reprezentanţilor statelor membre pentru negocieri privind propunerea Comisiei Europene de stabilire a unor cote obligatorii de refugiaţi. Este o reuniune extraordinară a miniştrilor de interne, în timp ce numărul tot mai mare de refugiaţi a început să creeze probleme şi în Germania, care a anunţat că reintroduce temporar controalele la graniţe. O decizie similară a fost luată şi de Cehia. Iar un răspuns neadecvat la exodul refugiaţilor ar pune în pericol inclusiv spaţiul de liberă circulaţie Schengen, avertizează Comisia Europeană. Cerasela Rădulescu cu detalii despre evoluţiile politice sub care ar urma să aibă loc întâlnirea extraordinară de la Bruxelles:

Declaraţia comisarului Corina Creţu vine după ce cancelarul austriac a propus reducerea accesului la fondurile europene pentru statele care refuză cotele obligatorii de refugiaţi. O reacţie a venit şi de la Bucureşti unde ministerul de Externe a precizat că un stat membru al Uniunii Europene nu poate fi penalizat pentru că, din motive obiective, nu are capacitatea de a primi şi integra un număr impus de migranţi. Este de aşteptat ca România, alături de Cehia, Slovacia şi Ungaria să respingă la reuniunea de astăzi de la Bruxelles stabilirea acestor cote obligatorii. Poziţia autorităţilor de la Bucureşti va fi prezentată de vicepremierul Gabriel Oprea:

Reuniunea extraordinară de astăzi presupune două paliere pentru ca propunerea cotelor obligatorii să fie adoptată: Respectiv ca16 din cele 28 de state membre să fie favorabile. Iar al doilea nivel ţine cont de puterea votului, şi anume ca propunerea să fie sprijinită de un număr de state membre care să reprezinte cel puţin 65% din totalul populaţiei UE. Dacă miniştrii de interne nu vor ajunge la o decizie, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk a anunţat deja că va convoca un summit de urgenţă al Uniunii chiar în această lună.

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: