Connect with us

International

Cuba: nouă zile de doliu naţional

Funeraliile vor avea loc duminica viitoare.

Published

on

În Cuba sunt nouă zile de doliu naţional pentru fostul lider Fidel Castro, care a murit vineri la 90 de ani. Funeraliile vor avea loc duminica viitoare la Santiago de Cuba. După ce va fi incinerat, o procesiune cu cenuşa părintelui revoluţiei cubaneze va traversa ţara timp de patru zile.
În timp ce la Havana este doliu, iar pe străzi se striga „Viva Fidel” sau „Eu sunt Fidel”, cubanezi din Statele Unite au sărbătorit moartea lui.

Şi reacţiile liderilor din întreaga lume au fost diferite. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi cel al Chinei, Xi Jinping, l-au omagiat, considerându-l un prieten adevărat. Preşedintele american Barack Obama a spus că, la dispariţia lui Fidel Castro, Statele Unite întind Cubei o mână prietenească şi a adăugat că istoria va judeca impactul său asupra lumii. Iar criticii l-au numit un „tiran”. Printre ei a fost şi preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, care a spus despre Fidel Castro că a fost un dictator brutal care şi-a oprimat propriul popor vreme de aproape şase decenii şi care lasă ca moştenire suferinţă şi sărăcie.