Connect with us

National

Cum se va schimba clima României până în 2100. Nepoţii noştri nu vor mai şti ce e zăpada

Published

on

După furtuna care a lovit Capitala sâmbătă seară, experţii atrag atenţia că ne îndreptăm spre o eră deloc plăcută din punct de vedere termic.

Fenomene meteo precum cel de sâmbătă seară s-au mai petrecut şi în alţi ani şi vor fi din ce în ce mai frecvente, avertizează experţii. Până la sfârşitul acestui secol, clima României se va schimba substanţial. Iar din cauza poluării, nepoţii noştri riscă să nu mai ştie ce este zăpada.

George Gârbacea, cercetător: „O să avem nişte fluctuaţii destul de dese, diferenţe de 20 de grade sau chiar până la 40 de grade într-o singură zi. Există o estimare în care stratul de zăpadă, până în anul 2100, o să scadă cu 90%. Acest fenomen se întâmplă pentru că noi băgam în atmosferă combustibil fosil.”

Specialiștii estimează că temperatura medie anuală din Bucureşti va creşte de la puțin sub 11 grade, cât este în prezent, la 19.2 grade Celsius, în următorii 80 de ani.

Altfel spus, nepoţii noştri vor vedea zăpada doar în fotografii, iar Capitala va avea clima Atenei.

Mai mult, zona de sud a ţării riscă să transforme în deşert, iar numeroase specii de animale şi plante pot dispărea. Nu se vor putea adapta unei schimbări atât de bruşte.

sursa: stirileprotv.ro