Connect with us

Evenimente

„Cumințenia Pământului” rămâne statului român

Proprietarii au acceptat oferta de 11 milioane de euro.

Published

on

„Cumințenia Pământului”, opera sculptorului Constantin Brâncuși, rămâne statului român, după ce proprietarii lucrării au acceptat oferta de 11 milioane de euro.

„Proprietarii ‘Cumințeniei Pământului’, lucrarea lui Constantin Brâncuși, au acceptat oferta de achiziție propusă de comisia de negociere mandatată de Guvernul României pe care am condus-o, în valoare de 11 milioane de euro. Din această sumă, Guvernul României va plăti 5 milioane de euro, iar pentru restul ei Ministerul Culturii va lansa o subscripție publică națională”, a scris, aseară, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, pe pagina sa de Facebook.

Detaliile campaniei de subscripție vor fi anunțate în perioada următoare, mai precizează ministrul.

Vinerea trecută a avut loc prima rundă de negocieri pentru achiziția de către statul român a lucrării „Cumințenia Pământului”.

Realizată în 1907, „Cumințenia Pământului”, alături de opere precum „Sărutul” și „Rugăciunea”, marchează cea mai apreciată perioadă de creație a lui Brâncuși.

Opera a avut, de-a lungul istoriei, doi proprietari, familia inginerului Gheorghe Romașcu, un bun prieten al lui Brâncuși, care i-a vândut direct lucrarea acestuia și în perioada comunistă statul român, care a luat în mod abuziv „Cumințenia Pământului”, expusă timp de 50 de ani, la Muzeul Național de Artă a României.