️️ 🍂️️ 💝 ️️ 🌟
Connect with us

Fapt divers

DART, prima misiune de apărare planetară din lume. Tot ce trebuie să știi!

Published

on

Double Asteroid Redirection Test (DART), prima misiune din lume care testează tehnologie pentru apărarea Pământului împotriva unui potențial pericol reprezentat de asteroizi sau comete, își va lovi ținta, asteroidul Dimorphos, la ora 02:14 (ora României), marți 27 septembrie.

DART este prima misiune din lume dedicată investigării și demonstrării unei metode de deviere a unui asteroid prin modificarea deplasării acestuia în spațiu prin intermediul impactului cinetic.

Misiunea DART a fost lansată la bordul unei rachete SpaceX Falcon 9 din Baza Forțelor Spațiale din Vandenberg, California, SUA, în data de 23 noiembrie 2021.

Ținta misiunii DART este sistemul binar de asteroizi Didymos, care înseamnă „geamăn” în limba greacă (și explică termenul „double” din denumirea misiunii). Didymos este un candidat ideal pentru primul experiment de apărare planetară al omenirii, deși nu se află pe o traiectorie de coliziune cu Pământul și nu reprezintă un pericol real pentru planeta noastră.

Sistemul este alcătuit din doi asteroizi: asteroidul mai mare Didymos (cu un diametru de 780 de metri) și asteroidul mai mic Dimorphos (cu un diametru de 160 metri), care orbitează asteroidul mai mare.

Nava spațială DART va lovi din plin asteroidul Dimorphos

Momentan, perioada orbitală a lui Dimorphos în jurul lui Didymos este de 11 ore și 55 de minute, iar separarea dintre cele două puncte centrale ale asteroizilor este de 1,18 kilometri.

Nava spațială DART va lovi din plin asteroidul Dimorphos, astfel scurtând cu câteva minute bune timpul necesar pentru ca micul asteroid să orbiteze asteroidul Didymos.

Oamenii de știință au ales momentul de impact din septembrie 2022 astfel încât distanța dintre Pământ și Didymos va fi minimă, fapt ce va permite observații de cea mai bună calitate cu ajutorul telescoapelor. Didymos se va situa la aproximativ 11 milioane de kilometri depărtare de Terra la momentul impactului cu DART, însă telescoapele din toată lumea vor ajuta la campania de observare internațională astfel încât să fie stabilit efectul impactului cu DART.

DART, o misiune atent pusă la cale

Demonstrația DART a fost atent pusă la cale. Orbita lui Didymos nu se intersectează cu cea a Pământului la niciun punct din predicțiile actuale, iar impulsul de energie pe care DART îl va livra asupra asteroidului Dimorphos va fi scăzut și nu va perturba asteroidul.

Masa navei spațiale DART la momentul impactului cinetic cu Dimorphos este așteptată să fie de aproximativ 570 kilograme, în funcție de cantitatea de combustibil folosită de nava spațială înainte de evenimentul de impact cinetic.

Ce vor cercetătorii să demonstreze cu misiunea DART?

Masa lui Dimorphos nu a fost măsurată în mod direct, însă având în vedere estimările pentru densitatea și dimensiunea asteroidului, masa estimată este de aproximativ 5 miliarde de kilograme. Mai mult, modificarea orbitei lui Dimorphos în urma impactului cu DART a fost concepută să aducă orbita sa mai aproape de Didymos.

Misiunea DART este o demonstrație a capabilității de a răspunde la un pericol real de impact cu un asteroid, asta în cazul în care omenirea se va confrunta vreodată cu așa ceva.

Asteroidul Dimorphos NU reprezintă un pericol pentru Pământ!

Deși nava spațială DART, concepută pentru a lovi un asteroid, este un test de tehnologie, ținta misiunii nu reprezintă un pericol pentru Pământ. Sistemul de asteroizi este un candidat ideal pentru a vedea dacă lovirea intenționată a unui asteroid este un mod eficient de a-i schimba traiectoria, în cazul în care un asteroid care se îndreaptă direct spre Terra va fi vreodată descoperit.

Deși niciun asteroid mai mare de 140 de metri nu prezintă o șansă reală de a lovi Pământul în următorii 100 de ani, doar 40% dintre acei asteroizi au fost găsiți până în octombrie 2021.

Cum poți vedea în timp real impactul cu asteroidul Dimorphos?

DART are un singur instrument la bord, Didymos Reconnaissance and Asteroid Camera for Optical Navigation, sau camera DRACO. Instrumentul DRACO va ghida nava spațială până la destinația sa finală, adică impactul cu asteroidul Dimorphos. Camera de la bordul DART va transmite în direct imagini pe Pământ (o imagine pe secundă).

În orele dinaintea impactului, ecranul de la DRACO va fi negru, cu un singur punct luminos. Acel punct va fi sistemul binar de asteroizi Didymos. La ora 02:14 (ora României), pe măsură ce momentul impactului se apropie, punctul luminos va deveni mai mare și, în cele din urmă, asteroizii vor fi vizibili.

Misiunea va fi transmisă în direct de NASA începând cu ora 01:00 (ora României), marți 27 septembrie. Transmisiunea în direct de la bordul navei spațiale DART poate fi urmărită AICI, iar transmisiunea principală, la care oamenii de știință de la NASA vor contribui cu explicații și comentarii, poate fi vizionată AICI.

sursa: descopera.ro

Continue Reading

Fapt divers

Fascinanta călătorie în jurul lumii a lui Fernando Magellan a fost una dintre marile provocări ale omenirii

Fernando Magellan (în unele surse, Ferdinand Magellan) a rămas cunoscut în istorie ca fiind primul explorator european care condus o expediție în jurul lumii, primul care a descoperit o cale de acces din Atlantic către „Marea Sudului a lui Balboa” (Pacificul) prin periculoasa strâmtoare din Țara de Foc și primul care s-a încumetat să traverseze imensa și pustia întindere de apă a oceanului Pacific.

Published

on

Fernando Magellan (în unele surse, Ferdinand Magellan) a rămas cunoscut în istorie ca fiind primul explorator european care condus o expediție în jurul lumii, primul care a descoperit o cale de acces din Atlantic către „Marea Sudului a lui Balboa” (Pacificul) prin periculoasa strâmtoare din Țara de Foc și primul care s-a încumetat să traverseze imensa și pustia întindere de apă a oceanului Pacific.

La 28 noiembrie 1520, exploratorul portughez Ferdinand Magellan a trecut prin strâmtoarea de la sudul Americii de Sud, care-i poarta numele.

Exploratorul portughez Fernando Magellan (1480-1521) a pornit din Spania în anul 1519, cu o flotă de doar cinci corăbii, pentru a găsi un traseu maritim prin vest către Insulele Mirodeniilor. În decursul călătoriei sale, Magellan a trecut prin strâmtoarea care-i poartă azi numele devenind primul om care a înconjurat planeta pe mări şi oceane.

Pe data de 10 august 1519, Fernando Magellan a preluat comanda flotei de caravelle intitulată Armada De Mollucas. Magellan comanda nava Trinidad, find urmat de alte patru vase: San Antonio, Concepcion, Victoria şi Santiago. Expediţia s-a dovedit a fi peste măsură de lungă şi anevoioasă, doar Victoria întorcându-se trei ani mai tărziu, cu un echipaj de doar 18 oameni din cei 270 îmbarcaţi iniţial pe cele cinci corăbii.

Peste circa 5 săptămâni, flota ajugea în America de Sud. Trei corăbii au navigat spre sud în căutarea unei ipotetice strămtori, care să le permită trecerea în Oceanul Pacific. Flota a acostat în San Julian, unde echipajul s-a răsculat împotriva sa, în ziua de Paşti a anului 1529. Magelan a reuşit înăbuşirea revoltei, fiind obligat să-l execute pe unul dintre căpitanii adjuncţi. Între timp, navigatorul portughez a trimis nava Santiago înainte pentru a explora ruta maritimă aleasă. Doar că Santiago s-a scufundat în urma unei furtuni. Cinci luni mai târziu, când sezonul furtunilor părea să se fi domolit, Magellan şi corăbiile rămase au părăsit portul San Julian.

Pe data de 21 octombrie 1520 Fernando Magellan a traversat strâmtoarea care-i poartă şi astăzi numele. Trecerea prin strâmtoare s-a dovedit a fi periculoasă, mulţi marinari continuând să protesteze. Atunci, echipajul de pe San Antonio s-a răsculat şi s-a îndreptat înapoi spre Spania.

Magellan rămăsese doar cu trei corăbii. Căpitanul şi-a continuat drumul, astfel încât în luna noiembrie a aceluiaşi an, el şi oamenii săi erau primii europeni care vedeau Oceanul Pacific, pe care însăşi Magellan l-a botezat Pacifico, în amintirea apelor sale calme şi relativ liniştite comparativ cu periculosul Atlantic.

sursă: descopera.ro

Continue Reading

Fapt divers

De ce bărbații îmbătrânesc mai repede decât femeile?

Published

on

(mai mult…)

Continue Reading

Fapt divers

Petre Ispirescu – Nu a făcut niciun an de şcoală, a fost la închisoare şi până la 50 de ani nu a părăsit niciodată localitatea natală

Published

on

(mai mult…)

Continue Reading

Fapt divers

Un meteorit prăbușit în Marea Britanie dezvăluie originile apei de pe Pământ

Published

on

(mai mult…)

Continue Reading

Fapt divers

Răcelile NU se tratează cu antibiotice

Published

on

(mai mult…)

Continue Reading

Evenimente

Țigările electronice produc leziuni pulmonare!

Fumătorii de țigări electronice și tutun încălzit au pe plămâni leziuni similare cu cele de la COVID

Published

on

(mai mult…)

Continue Reading

Fapt divers

Suntem 8 miliarde!

Published

on

(mai mult…)

Continue Reading

Fapt divers

Povestea omului care va trăi 1.000 de ani și a miliardarilor care se visează nemuritori

Published

on

(mai mult…)

Continue Reading

%d blogeri au apreciat: