Connect with us

Fapt divers

De ce au crescut în intensitate ploile și fenomenele extreme, pe glob

Published

on

Schimbările climatice provocate de oameni au transformat deja planeta într-una mai ploioasă, cu mai multe zăpezi și fenomene mai potențial periculoase, potrivit unui nou studiu.

Cercetători specializați în geoștințe din cadrul Universității din California, Los Angeles, au folosit algoritmi de învățare automată pentru a arăta că schimbările climatice produse de oameni au contribuit deja, în ultimele decenii, la intensificarea fenomenelor de precipitații extreme, atât ploi, cât și zăpadă.

Lăsată necontrolată, cel mai probabil, activitatea umană va contribui în continuare la evenimente meteorologice viitore, se arată în studiul publicat în revista Nature Communications.

Pe măsură ce planeta se încălzește, pe fondul creșterii temperaturilor, se evaporă mai multă apă din oceane, lacuri și din sol, care ajunge în atmosfera Pământului.

Totodată, o atmosferă mai caldă poate să păstreze mai multă umiditate, vaporii de apă la nivel global crescând cu aproximativ 7% pentru o mărire a temperaturii globale de numai un grad Celsius.

Asta nu înseamnă că numărul zilelor ploioase se intensifică numai din cauza schimbărilor climatice, deși ar putea fi unul dintre aspectele principale al problemei.

După cum au sugerat alte studii, creșterea nivelului de precipitații poate mări și frecvența sau severitatea alunecărilor de teren și a inundațiilor, cauzatoare de morți.

La începutul lunii iulie, precipitațiile abundente au provocat o alunecare de teren în orașul japonez Atami, de la malul mării, omorând oameni. Este prea devreme pentru a spune cât de strâns a fost legată această catastrofă de schimbările climatice, însă este clar că acest tip de eveniment a fost provocat cel mai probabil de încălzirea globală și de creșterea nivelului de precipitații, notează IFL Science.

Zonele în care schimbările climatice au intensificat precipitațiile

Anterior, cercetătorii au încercat să înțeleagă cât de mult au influențat schimbările climatice precipitațiile, însă utilizarea datelor observaționale reprezintă o provocare din cauza variabilității naturale și a observațiilor limitate.

Pentru a rezolva această chestiune, noul studiu s-a bazat pe învățarea automată care poate explica aceste probleme. Astfel, au descoperit că influența clară a schimbările climatice provocate de oameni a fost detectată în toate seturile de date observaționale globale.

Unele dintre zonele în care a fost detectată o influență clară a schimbărilor climatice în nivelul precipitațiilor au fost regiunile musonice din Asia de Est și Africa, precum și „zonele de furtuni” din Pacificul de Nord și Atlantic.

De cealaltă parte, schimbările climatice nu au avut nicio influență asupra precipitațiilor din zonele subtropicale aride și semi-aride, precum deșerturile din Africa de Nord și Orientul Mijlociu, sudul Africii de Sud, regiunile aride și semi-aride din Australia, precum și în regiunile umede ale planetei, cum ar fi părțile centrale și nord-vestice din America de Sud.

Cercetătorii concluzionează în studiul lor că schimbările în nivelul precipitațiilor nu vor fi uniforme pe întreaga planetă, astfel că unele regiuni vor trece prin perioade mai intense și mai lungi de secetă.

sursa: descopera.ro