Connect with us

Sanatate & Life Style

De ce cade părul mai mult toamna? Cauze și remedii

Published

on

Odată cu instalarea toamnei, specialiștii ne avertizează că riscăm să pierdem mai mult păr decât în mod normal în timpul dușului sau procesului de pieptănare. Care sunt cauzele principale, dar și remediile prin care putem stopa căderea excesivă a părului toamna, aflăm în articolul de mai jos! 

Motivele pentru care îți cade părul toamna

Poate că ai observat și tu faptul că toamna îndeosebi, părul tău tinde să fie mai fragil, să se rupă mai repede și să cadă. Conform specialiștilor, este și normal să se întâmple acest lucru, întrucât părul este supus și unui proces de regenerare în tot acest sezon rece.

Procesul prin care părul cade mai abundent toamna poartă denumirea de cădere sezonieră. Și deși cu acest fapt se confruntă toată lumea, de obicei, este mai lesne de observat de către cei/cele ce au părul lung.

Un lucru care trebuie știut este acela că variațiile de temperatură și lumină prezente toamna pot favoriza căderea părului. Iar această cădere afectează în mod direct producția de melanină și prolactină, hormonii principali ce au rol în regenerarea podoabei capilare.

Pe lângă aceasta, alimentația dezechilibrată sau factorii nocivi ai mediului pot compromite deopotrivă sănătatea părului. Deficitul de vitamine din alimente, apa dură sau poluată, praful din aer – toate acestea se acumulează în firele de par și îl distrug, favorizând căderea excesivă.

Modificările hormonale, stresul sau expunerea excesivă la soare pot reprezenta în egală măsură alți factori ce duc la căderea părului.

Căderea părului în anotimpul rece: remedii naturiste

Urmează o dietă sănătoasă și bogată în nutrienți, vitamine și minerale

Lipsa de nutrienți, de vitamine esențiale și de minerale din dieta ta zilnică poate favoriza căderea părului, avertizează specialiștii.

Conform acestora, vitamina A are rol în producția sănătoasă de sebum, vitamina E în circulația sângelui în scalp, iar vitamin B în menținerea sănătății părului. Astfel, o dietă precară, împreună cu alte deficiențe nutriționale, inhibă capacitatea corpului de a crea noi foliculi de păr.

Recomandarea medicilor în această perioada este să consumi cât mai multe proteine, dar și fructe și legume. Carnea slabă, peștele, soia și alte proteine sprijină creșterea și sănătatea părului tău și ține sub control căderea acestuia.

Mai mult, consumul de apă este obligatoriu pentru o hidratare internă adecvată.

Masează-ți scalpul cu ulei

Nu există nimic mai benefic pentru scalpul tău decât masarea acestuia cu uleiuri dedicate (argan, ricin, măsline, rozmarin, șamd). Procesul stimulează circulația sângelui către scalp, favorizând astfel întărirea foliculilor de păr din interior.

Spre exemplu:

  • încălzește și tu 2-3 lingurițe de ulei de măsline și masează încet scalpul pentru a-l ajuta să pătrundă adânc în rădăcinile șuvițelor de par
  • pentru o hidratare mai profundă, poți aplică compoziția și pe lungimea părului
  • masajul capilar se face cu vârful degetelor sau cu dispozitive speciale care se găsesc în magazinele de profil
  • pentru intensificarea efectului, poți aplică uleiul pur și simplu sau poți pregăti un amestec dintr-o singură linguriță de ulei și 3-5 picături de uleiuri esențiale (yling-ylang, eucalipt, portocală, etc)

sursa: csid.ro