Connect with us

Sanatate & Life Style

De ce nu este bine să bei cafea imediat după ce te trezești dimineața

Published

on

Există o modalitate mai bună de a ne începe ziua decât cu o ceașcă de cafea? Indiferent de sortimentul preferat, o mulțime de oameni aleg această băutură pentru începutul zilei. De ce nu ar trebui să bem cafea imediat după ce ne trezim?

Recent, obiceiul de a bea o ceașcă de cafea de îndată ce deschidem ochii a căpătat o reputație proastă. Din fericire, nimeni nu spune că trebuie să renunțăm cu totul la cafeaua de dimineață, doar că ar fi mai bine să așteptăm puțin după ce ne-am trezit înainte de a savura prima ceașcă.

Consumul de cafea are o serie de beneficii demonstrate. Pentru început, este evident: cofeina pe care o conține ne ajută să fim mai atenți.

Deși acest efect poate să nu fie suficient pentru a contracara în totalitate impactul privării de somn asupra funcției cognitive, ne poate ajuta atunci când avem nevoie de o înviorare, de exemplu, în timpul unui drum lung, scrie IFLScience.

Prepararea unui ibric cu cafea este, de asemenea, un ritual reconfortant și calmant. Un studiu recent a constatat că chiar și doar aroma cafelei are un efect de ameliorare a stresului asupra pacienților care urmează tratament stomatologic.

Există, de asemenea, unele dovezi care sugerează că cafeaua ar putea fi protectoare împotriva bolilor precum Alzheimer și diabetul de tip 2, aceste dovezi fiind cu siguranță suficiente pentru a justifica cercetări suplimentare.

Cu toate acestea, unii oameni ar trebui să evite cafeaua. Consumul excesiv de cofeină în timpul sarcinii, de exemplu, nu este recomandat de către experții în sănătate.

Unele persoane cu probleme digestive, cum ar fi sindromul colonului iritabil sau boala de reflux gastroesofagian, pot descoperi că simptomele lor sunt mai ușor de gestionat atunci când se feresc de cafea, dar, din nou, știința actuală nu a ajuns la o concluzie și este probabil ca totul să se reducă la alegerea personală.

De ce nu ar trebui să bem cafea imediat după ce ne trezim?

De ce nu ar trebui să bem cafea imediat după ce ne trezim? Unul dintre marii factori este hidratarea. Cofeina are un efect diuretic, ceea ce înseamnă că ne face să urinăm mai mult. Apa din cafea contează în aportul zilnic de lichide, așa că nu este neapărat adevărat că această băutură „deshidratează”, în special la persoanele care sunt foarte obișnuite să o bea.

Totuși, apa simplă este, fără îndoială, cel mai bun mod de a ne menține hidratați. Deși nu trebuie să ne faceți griji dacă atingem „ținta magică” de doi litri, începerea zilei cu un pahar de apă înainte de a bea cafeaua ar putea să nu fie o idee chiar atât de rea.

Un alt lucru pe care îl vor menționa opozanții cafelei este efectul său asupra hormonilor de stres, prin eliberarea hormonului cortizol.

Cafeaua stimulează producția de cortizol, care este deja la niveluri maxime atunci când ne trezim, deși acest efect pare să fie redus la cei care consumă regulat cafea.

Dacă bem o cafea imediat după am deschis ochii, s-ar putea să nu beneficiem pe deplin de cafeină, așa că ar fi mai bine să așteptăm până un pic mai târziu în rutina de dimineață, atunci când cortizolul scade.

În concluzie, cafeaua ar putea să nu fie cel mai bun lucru pe care îl putem consuma imediat după ce ne-am trezit, dar dacă mai așteptăm puțin, nimeni nu ne poate opri să o savurăm.

sursa: descopera.ro