Connect with us

Sanatate & Life Style

De ce nu este bine să bei cafea imediat după ce te trezești dimineața

Published

on

Există o modalitate mai bună de a ne începe ziua decât cu o ceașcă de cafea? Indiferent de sortimentul preferat, o mulțime de oameni aleg această băutură pentru începutul zilei. De ce nu ar trebui să bem cafea imediat după ce ne trezim?

Recent, obiceiul de a bea o ceașcă de cafea de îndată ce deschidem ochii a căpătat o reputație proastă. Din fericire, nimeni nu spune că trebuie să renunțăm cu totul la cafeaua de dimineață, doar că ar fi mai bine să așteptăm puțin după ce ne-am trezit înainte de a savura prima ceașcă.

Consumul de cafea are o serie de beneficii demonstrate. Pentru început, este evident: cofeina pe care o conține ne ajută să fim mai atenți.

Deși acest efect poate să nu fie suficient pentru a contracara în totalitate impactul privării de somn asupra funcției cognitive, ne poate ajuta atunci când avem nevoie de o înviorare, de exemplu, în timpul unui drum lung, scrie IFLScience.

Prepararea unui ibric cu cafea este, de asemenea, un ritual reconfortant și calmant. Un studiu recent a constatat că chiar și doar aroma cafelei are un efect de ameliorare a stresului asupra pacienților care urmează tratament stomatologic.

Există, de asemenea, unele dovezi care sugerează că cafeaua ar putea fi protectoare împotriva bolilor precum Alzheimer și diabetul de tip 2, aceste dovezi fiind cu siguranță suficiente pentru a justifica cercetări suplimentare.

Cu toate acestea, unii oameni ar trebui să evite cafeaua. Consumul excesiv de cofeină în timpul sarcinii, de exemplu, nu este recomandat de către experții în sănătate.

Unele persoane cu probleme digestive, cum ar fi sindromul colonului iritabil sau boala de reflux gastroesofagian, pot descoperi că simptomele lor sunt mai ușor de gestionat atunci când se feresc de cafea, dar, din nou, știința actuală nu a ajuns la o concluzie și este probabil ca totul să se reducă la alegerea personală.

De ce nu ar trebui să bem cafea imediat după ce ne trezim?

De ce nu ar trebui să bem cafea imediat după ce ne trezim? Unul dintre marii factori este hidratarea. Cofeina are un efect diuretic, ceea ce înseamnă că ne face să urinăm mai mult. Apa din cafea contează în aportul zilnic de lichide, așa că nu este neapărat adevărat că această băutură „deshidratează”, în special la persoanele care sunt foarte obișnuite să o bea.

Totuși, apa simplă este, fără îndoială, cel mai bun mod de a ne menține hidratați. Deși nu trebuie să ne faceți griji dacă atingem „ținta magică” de doi litri, începerea zilei cu un pahar de apă înainte de a bea cafeaua ar putea să nu fie o idee chiar atât de rea.

Un alt lucru pe care îl vor menționa opozanții cafelei este efectul său asupra hormonilor de stres, prin eliberarea hormonului cortizol.

Cafeaua stimulează producția de cortizol, care este deja la niveluri maxime atunci când ne trezim, deși acest efect pare să fie redus la cei care consumă regulat cafea.

Dacă bem o cafea imediat după am deschis ochii, s-ar putea să nu beneficiem pe deplin de cafeină, așa că ar fi mai bine să așteptăm până un pic mai târziu în rutina de dimineață, atunci când cortizolul scade.

În concluzie, cafeaua ar putea să nu fie cel mai bun lucru pe care îl putem consuma imediat după ce ne-am trezit, dar dacă mai așteptăm puțin, nimeni nu ne poate opri să o savurăm.

sursa: descopera.ro

ULTIMA ORĂ

Regional6 ore ago

Și-a recuperat banii datorită unui bărbat din Craiova

Dovada că spiritul civic nu a dispărut, a fost demonstrat de un domn de 58 de ani, din municipiul Craiova....

Info Trafic6 ore ago

Restricții de circulație pentru desfăşurarea manifestărilor prilejuite de sărbătorirea a 120 ani de la inaugurarea Parcului Nicolae Romanescu

Primăria Municipiului Craiova anunţă că, pentru desfăşurarea manifestărilor prilejuite de sărbătorirea a 120 ani de la inaugurarea Parcului Nicolae Romanescu,...

Info Trafic6 ore ago

Restricții de circulație pentru meciul dintre Universitatea Craiova și FC Botoșani

Primăria Municipiului Craiova anunţă că pentru desfăşurarea partidei de fotbal dintre echipele UNIVERSITATEA CRAIOVA şi FC BOTOȘANI, care va avea...

Sport7 ore ago

Programul meciurilor din etapa 11-a a Superligii la fotbal

Universitatea Craiova va juca duminică, 1 octombrie, de la ora 15.00, pe stadionul ”Ion Oblemenco” împotriva celor de la FC...

International7 ore ago

În Slovacia au loc alegeri parlamentare anticipate

Miza scrutinului trece dincolo de graniţele Slovaciei, în condiţiile în care sondajele dau drept favorit partidul fostului premier Robert Fico,...

National7 ore ago

CCR va discuta pe 18 octombrie sesizarea USR şi Forţa Dreptei cu privire la măsurile fiscal- bugetare.

Curtea Constituţională a stabilit că va discuta pe 18 octombrie sesizarea depusă de USR şi Forţa Dreptei cu privire la...

National7 ore ago

„Cea mai importantă expoziție Brâncuși din ultimii 50 de ani în România” se deschide la Timișoara

Astăzi, 30 septembrie 2023, se deschide, la Timișoara, cea mai importantă expoziţie dedicată sculptorului Constantin Brâncuşi din ultimii 50 de...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON

%d blogeri au apreciat: