Veniturilor din pensii li se aplică, în momentul de față, un impozit de 16% (ce ajunge la bugetul statului), însă numai dacă este depășit un anumit plafon stabilit de Codul fiscal. Concret, de la 1 ianuarie 2016, impozitul pe venit este reținut în cazul pensiilor care depășesc 1.050 de lei, dar, de la 1 ianuarie 2017, acest plafon va crește cu 50 de lei, ajungând la 1.100 de lei.

„Suma neimpozabilă lunară de 1.050 lei se majorează cu 50 lei în fiecare an fiscal, începând cu drepturile aferente lunii ianuarie, până ce plafonul de venit neimpozabil ajunge la valoarea de 1.200 lei/lunar”, scrie în actul normativ indicat, ale cărui prevederi sunt valabile din prima zi a acestui an. Cu alte cuvinte, plafonul până la care pensiile sunt scutite de impozit urmează să ajungă la 1.100 de lei în 2017, la 1.150 de lei în 2018 și la 1.200 de lei în 2019.

Așadar, începând cu data de 1 ianuarie 2017, noi persoane vor scăpa de plata impozitului pe veniturile din pensii, din moment ce plafonul de impozitare va fi mărit. Iar banii ce nu vor mai fi reținuți ca impozit se vor adăuga la pensia plătită.

De exemplu, unei persoane care anul acesta are un cuantum brut al pensiei de 1.100 de leii se opresc 13 lei pentru contribuția individuală la sănătate și 6 lei pentru impozitul pe venit, pensia netă fiind de 1.081 de lei. Din 2017, presupunând (strict exemplificativ) că valoarea unui punctde pensie va rămâne neschimbată , unei persoane cu o pensie de 1.100 de lei i se va reține numai contribuția la sănătate (13 lei), pensia achitată urmând să fie de 1.087 de lei. Deci, pensia va fi mai mare cu 6 lei.

Atenție! Banii primiți din fondurile de pensii private și din fondurile de pensii facultativesunt incluși, de asemenea, la categoria venituri din pensii, potrivit Codului fiscal și normelor sale de aplicare. Rezultă că și acești bani sunt luați în considerare la impozitare.

Pensionarii ar putea scăpa de tot de impozitare

În luna septembrie a acestui an, Senatul a adoptat, ca primă Cameră sesizată, un proiect de modificare a Codului fiscal ce prevede, în esență, că toți pensionarii ar putea fi scutiți de impozitare. Totuși, pentru a se aplica, documentul are nevoie și de votul favorabil al Camerei Deputaților (Forul decizional), acolo unde abia este în lucru la comisii.

În situația în care pensiilor nu li s-ar mai aplica impozitul pe venit, diferența de bani reținută actualmente ca impozit pe venit ar urma să ajungă, practic, în buzunarele pensionarilor. Informația a fost confirmată, pentru redacția noastră, de consultantul fiscal Adrian Bența: „În momentul în care se va elimina impozitul, venitul din pensii rămânând neimpozabil, pensiile vor crește cu valoarea impozitului reținut”.

Conform propunerii legislative, pensionarii ar urma să rămână și cu suma reținută în prezent pentru contribuția la sănătate. În momentul de față, cota de contribuție este de 5,5%, iar aceasta se aplică în cazul pensiilor ce depășesc valoarea (întregită prin rotunjire în plus la un leu) punctului de pensie în vigoare (pentru 2016, cota se aplică părții de pensie ce trece de 872 de lei). Mai exact, contribuția la sănătate a pensionarilor ar urma să fie plătită de stat, nu să fie reținută din pensie.

Dacă luăm același exemplu de mai sus al pensiei brute de 1.100 de lei, în prezent pensia netă este de 1.081 de lei, dar, dacă proiectul de lege ar urma să se aplice, întreaga sumă de 1.100 de lei ar ajunge în buzunarele pensionarului. Plus că acesta ar fi asigurat la sănătate pe banii statului.

Totuși, trebuie precizat că o măsură precum eliminarea completă a impozitării pensiilor ar fi, cu siguranță, în avantajul celor care primesc sume mari de bani. De exemplu, dacă o persoană cu o pensie de 1.100 de lei ar urma să primească efectiv în plus doar 19 lei, o alta cu o pensie de 5.000 de lei ar urma să primească în plus 823 de lei.

Contribuția la sănătate îți asigură servicii medicale

Persoanele pentru care se plătește la stat contribuția la sănătate sunt asigurate, conform Codului fiscal, în sistemul sanitar public. Asta înseamnă că pensionarii pot beneficia de pachetul de servicii medicale de bază reglementat de Hotărârea Guvernului nr. 161/2016.

Pachetul de bază include, în principal, servicii medicale la medicul de familie (consultații de urgență, de boală, de monitorizare, preventive, sau periodice, dar și la domiciliu), la cabinetul medical (consultații de urgență sau de specialitate, de exemplu), la spital (consultații de specialitate, investigații, tratamente medicale și/sau chirurgicale și îngrijire, printre altele) și la dentist (consultații, tratamentul cariilor sau extracția dinților).

De asemenea, pensionarii pot beneficia de consultații de urgență la domiciliu și de transport sanitar neasistat, precum și de îngrijiri medicale sau paliative în propria casă. În plus, pachetul de bază include servicii de recuperare medicală, ce sunt acordate, în baza biletelor de trimitere de la medici, în regim de spitalizare, și de dispozitive medicale de recuperare.

Bine de știut.

De la 1 ianuarie 2017, contribuția la sănătate va fi plafonată, în situația în care veniturile din pensii depășesc valoarea a de cinci ori câștigul salarial mediu brut.