Connect with us

Regional

Dealuri şi câmpii pe simezele Muzeului de Artă Craiova

Expoziţie Ion Ţuculescu – Horia Bernea la Muzeul de Artă Craiova, sub genericul „Dealuri şi câmpii”.

Published

on

Astăzi, 3 noiembrie, de la ora 18,00, Muzeul de Artă Craiova vernisează expoziţia „Dealuri şi câmpii. Ion Ţuculescu şi Horia Bernea – antropogeografii atavice”, curator Erwin Kessler.

tuculescu

În expoziție vor fi prezentate, pentru prima oară în această formulă, 20 de tablouri semnate de Ion Țuculescu (3 din patrimoniul MARe și 17 din patrimoniul Muzeului de Artă Craiova) și 15 tablouri de Horia Bernea (din patrimoniul MARe). Alături de acestea vor fi prezentate trei covoare tradiționale din colecția privată a lui Ion Țuculescu, aflate astăzi în patrimoniul Muzeului de Artă Craiova.

Evenimentul va fi completat de lansarea volumului omonim, semnat de Erwin Kessler, cu o postfață de Cătălin Davidescu şi este organizat de Fundația MARe (Muzeul de Artă Recentă) și de Muzeul de Artă Craiova.

 

bernea

Potrivit lui Erwin Kessler, curatorul expoziției, ” Dealuri și cîmpii este preponderent despre peisaj – anume despre peisajele din jurul anilor 1960-1970, semnate de pictorii Ion Țuculescu și Horia Bernea. (…) Ion Țuculescu și Horia Bernea sînt plasați aici în contextul istoric, politic, cultural și epistemologic al acelei perioade, pentru a vedea cum „peisajul” a devenit un motiv simbolic încărcat ideologic, spiritual și  existențial. Întotdeauna, fie că este vorba despre  opera lui Ion Țuculescu sau de opera lui Horia Bernea, lucrările acestora au fost abstrase din istoria propriu-zisă și plasate exclusiv în istoria artei, studiate în mediul de laborator al „autonomiei esteticului”, de pe poziții aseptice politic, fără comunicare cu lumea exterioară, fără a fi influențate de aceasta și fără a o influența pe aceasta. (…) Miza acestei întreprinderi este una provocatoare și totodată ingrată: aceea de a decoperta și de a etala un moment-cheie din articularea noii retorici vizuale româniste, în jurul anului 1965, care -distilată și rafinată- s-a perpetuat pînă tîrziu în anii 2000. …”.

Expoziția “Dealuri şi câmpii” va fi deschisă publicului în perioada 3 noiembrie 2015 – 6 martie 2016.

%d blogeri au apreciat: