Connect with us

National

Debitul Dunării crește în următoarele zile

Peste media multianuală a lunii septembrie

Published

on

Debitul fluviului Dunărea va fi în creștere în următoarele zile, până la valoarea de 5.400 metri cubi/secundă (mc/s), cu 1.600 mc/s peste media multianuală a lunii septembrie, reiese din prognoza Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), emisă pentru intervalul 24-30 septembrie 2017.

„Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în creștere în primele cinci zile ale intervalului până la valoarea de 5.400 mc/s, apoi staționar până la sfârșitul intervalului, situându-se peste media multianuală a lunii septembrie (3.800 mc/s). În aval de Porțile de Fier debitele vor fi în creștere, exceptând prima zi a intervalului, când vor fi staționare pe sectorul Brăila – Tulcea”, conform prognozei hidrologice.

În ceea ce privește prognoza pe râuri, valabilă în aceeași perioadă, debitele medii zilnice vor fi în general în creștere, în prima zi a intervalului de prognoză, datorită precipitațiilor prognozate și propagării pe râurile din nordul, vestul, centrul și estul țării. Pe celelalte râuri debitele vor fi relativ staționare. Hidrologii avertizează că sunt posibile scurgeri pe versanți, torenți, pâraie și creșteri de niveluri și debite pe unele râuri din nordul, centrul și nord-estul țării datorită precipitațiilor prognozate, sub formă de aversă.

„În restul intervalului de prognoză, debitele vor fi în general în scădere, exceptând cursurile mijlocii și inferioare ale râurilor mari, unde vor fi în creștere prin propagare în primele două zile”, se menționează în prognoza emisă pentru perioada 24-30 septembrie 2017.

Potrivit INHGA, în luna septembrie, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 30-50% din mediile multianuale lunare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Jiu, Cibin și Ialomița superioară și mijlocie, unde vor avea valori cuprinse între 50-80% din normalele lunare.

În ceea ce privește Dunărea, în luna septembrie, debitele medii lunare pe Dunăre la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) vor fi situate între 2.400 mc/s și 3.500 mc/s, față de o medie multianuală de 3.800 mc/s.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: agerpres.ro