Connect with us

International

Decizia Curții Penale Internaționale de a emite un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin este justificată (Joe Biden)

Published

on

Vladimir Putin a comis crime de război şi decizia Curţii Penale Internaţionale de a emite un mandat de arestare pe numele său este justificată, a afirmat preşedintele american Joe Biden, după ce purtătorul de cuvât al Casei Albe declarase că, deşi Washingtonul nu recunoaşte jurisdicţia Curţii, va continua să ajute Ucraina să documenteze crimele de război comise de forţele ruse.

Este cea mai recentă reacţie la decizia de ieri a Curţii, care vrea să îl judece pe preşedintele rus pentru rolul său în deportarea copiilor ucraineni în Rusia, ceea ce reprezintă o crimă de război. Rusia, care, de asemenea, nu recunoaşte Curtea, a reacţionat furios la anunţul privind mandatul de arestare, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a catalogat decizia drept „scandaloasă şi inacceptabilă”. Ucraina, pe de altă parte, care a anchetat, separat, 65 de mii de cazuri de crime de război comise de ruşi, a salutat anunţul Curţii Penale Internaţionale. Decizia instanţei a fost lăudată şi de aliaţii occidentali ai Kremlinului.