Connect with us

National

Declaraţia pentru Dezvoltare Durabilă la Marea Neagră (audio)

Published

on

Comunitatea ştiinţifică internaţională, statele costiere Mării Negre şi reprezentanţi ai Uniunii Europene au adoptat, astăzi, la Bucureşti, Declaraţia pentru Dezvoltare Durabilă la Marea Neagră. Semnatarii se angajează, astfel, să susţină programe de reconstrucţie ecologică, monitorizare a schimbărilor climatice şi introducere a economiei verzi, nepoluante. Semnarea documentului a încheiat Conferinţa Internaţională de la Bucureşti, unde s-a descutat despre potenţialul economic, dar şi despre problemele de mediu care ar trebui rezolvate în Marea Neagră. Preşedintele Institutului Naţional de Geologie şi Geoecologie, Adrian Stănică, spune că declaraţia pune bazele primei colaborări integrate de cercetare şi dezvoltare marină în regiune:

Cercetătorii au atras atenţia că, pentru a profita de potenţialul piscicol al regiunii, trebuie implementate tehnologii verzi şi politici care să ţină cont de faptul că populaţia piscicolă a scăzut dramatic în ultimii 50 de ani, ceea ce impune creearea unor arii protejate pentru reconstrucţia biodiversităţii marine.

Specialiştii apreciază că Marea Neagră poate deveni un foarte bun laborator de studiu al efectelor climatice, cu rezultate care pot fi aplicate la nivel global. 

%d blogeri au apreciat: