Connect with us

Fapt divers

Delacroix- cel mai romantic pictor francez

Află povestea artistului ale cărui modele i-au devenit iubite.

Published

on

Ferdinand Victor Eugène Delacroix (n. 26 aprilie 1798 – d. 13 august 1863) a fost un important pictor francez din perioada romantismului.

S-a născut în localitatea Charenton Saint-Maurice, de lângă Paris.

În 1805 moare tatăl artistului, Charles Delacroix, prefect de Bordeaux. Familia se mută la Paris. Micul Eugène începe studiile la Liceul Imperial. Primește o educație în spirit clasic – Homer, Dante, Byron, Diderot,Montesquieu, Montaigne- face scrimă și continuă studiile muzicale.

În anul 1814, Eugène își pierde și mama, iar moartea ei duce la destrămarea familiei Delacroix. La cei 16 ani ai săi, Eugène se mută în casa surorii.

Se îndrăgostește de camerista Elisabeth Salter, de origine engleză. Pentru a-i putea scrie, pictorul învață limba engleză, lucru care-i va permite mai târziu să-i citească pe Shakespeare și pe Byron în original. Delacroix este nestatornic în sentimente. În anul 1822, o cunoaște pe iubita prietenului său apropiat, Soulier.

Modelele pe care le are îi devin și iubite. Fermecător și sclipitor, Delacroix place femeilor.

Grație prietenilor săi Charles Nodier și Victor Hugo, leagă prietenii cu scriitorii: Stendhal, Alexandre Dumas , Théophile Gautier și Alphonse de Lamartine; îi cunoaște pe pictorul Achille Deveria și pe compozitorul Hector Berlioz.

În 1822 expune la Salon primul său tablou: Dante și Vergiliu în Infern.

În 1832 călătorește în Maroc. Vizitează Andaluzia, unde studiază pictura spaniolă.

Între anii 1833-1861, pictorul lucrează la decorarea bibliotecii din Palatul Bourbonilor, a galeriei Apolline din Louvre, a Salonului Păcii din primaria Parisului. Pictează și biserici pariziene: Saint-Denis du Saint-Sacrement, Saint-Sulpice. În ianuarie 1857 a fost acceptat printre membrii Academiei de Arte Frumoase.

Natura a avut pentru Delacroix o mare însemnătate; adesea își vizitează prietenii care locuiau la sat. Îndeosebi, îi apreciază pe scriitoarea George Sand și pe Frederic Chopin, pe care îi vizitează la Nohant, în Franța centrală. Acolo lucrează la studii portretistice și florale. Începând cu anul 1844, Delacroix închiriază o casa în Champrosay, la sud de Paris. Acolo îl așteaptă Jenny Le Guillou, „slujnica lui cu inimă mare”, care îl va însoți pe pictor până la moarte.

În primavara anului 1863, o febră mare îl țintuiește pe artist la pat. Moare pe 13 august iar funeraliile au avut loc pe 17 august, în biserica Saint-Germain-des-Près.

Mormântul lui Delacroix este la cimitirul Père-Lachaise (Paris).

Sursă: Wikipedia

 

 

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: