Connect with us

Fapt divers

Dem Rădulescu ar fi împlinit 90 de ani!

Published

on

Dem Rădulescu ar fi împlinit astăzi 90 de ani! Bibanul, așa cum a fost poreclit în adolescență, a fost unul dintre cei mai mari comedianți pe care i-a avut cinematografia românească.

Fost campion de box la categoria mijlocie, Dem Rădulescu a urcat prima oară pe o scenă la 17 ani, la un bal animat de fanfara gării din Râmnicu-Vâlcea, orașul său natal,  care a debumit un mare bulevard cu numele marelui actor.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică în 1954 și a urmat o carieră prodigioasă, cu aproape 50 de filme şi zeci de piese de teatru, apariţii in galele de divertisment televizate, peste tot aducând un mod unic de a stârni rîsul şi veselia publicului.

Vor rămâne de neuitat rolurile făcute seria de trei filme „B.D”, din anii 1970-1972, cu personajul Gogu Steriade, dar şi cele din „Veronica”, ”Astă-seară dansăm în familie”, ”O scrisoare pierdută”, ”Secretul lui Bachus” sau ”Primăvara bobocilor”.

Dem Rădulescu ar fi împlinit 90 de ani! Povestea poreclei sale

”Tata era negustor de peşte, în piaţa din Vâlcea. Fratele meu mai mare  a luat într-o zi un biban frumos, l-a învelit într-un ziar şi l-a dus la şcoală, cu gândul să i-l dea profesorului, ca să-l arate ca material didactic elevilor. Mai întâi lui i-au spus copiii «Bibanu’».

După aia mi-au zis «Fratele lu’ Bibanu’», pe urmă porecla s-a prins de mine. Acolo am apărut pentru prima dată cu numele ăsta: Rădulescu-Bibanu’. După ce am intrat la Teatru, m-am pomenit într-o zi că un student din anul III, vâlcean de-al meu, striga după mine «Mă, Bibanule!». Şi «Bibanu’» am rămas”, povestea Dem Rădulescu despre porecla sa.

Timp de decenii a fost şi unul dintre cei mai exigenţi, dar şi iubiţi profesori ai IATC, formând zeci de generaţii de noi actori. A fost căsătorit cu actriţa Adriana Şchiopu. Actorul a lăsat în urmă o fiică frumoasă şi talentată, în vârstă de 25 de ani, care i-a călcat pe urme. Irina Rădulescu (34 de ani) a moştenit talentul artistic al celebrilor săi părinţi, astfel că, acum, ea este angajata Teatrului Mic din Capitală.

Dem Rădulescu s-a stins din viață la Câmpina în urma unui infarct, la 17 septembrie 2000.

sursa: money.ro

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: