Connect with us

National

Deținuții pot „cumpăra” zile de libertate

Published

on

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat  miercuri, 26 aprilie, raportul final asupra Legii privind executarea pedepselor, care oferă posibilitatea eliberării anticipate pentru condiţii inumane de detenţie adăugând un amendament  care prevede că deţinuţii pot „cumpăra” zile libere dacă renunţă la remuneraţie, în cazul în care aceştia au desfăşurat o muncă remunerată.
Faţă de legea în vigoare, deţinuţii care prestează muncă remunerată vor beneficia de 4 zile considerate executate pentru trei zile de muncă (un plus de 2,5 zile libere la 30 muncite, faţă de legea în vigoare), deţinuţii care prestează muncă neremunerată vor beneficia de 3 zile reduse din pedeapsă pentru fiecare 2 muncite (un plus de 5 zile la 30 de zile muncite faţă de legea în vigoare), iar deţinuţii care muncesc pe timp de noapte vor avea două zile reduse dintr-una muncită (un plus de 15 zile la 30 de nopţi lucrate faţă de legea în vigoare).
Un amendament depus de deputatul UDMR Marton Arpad prevede posibilitatea „cumpărării” de zile libere în plus, prin renunţarea la remuneraţie. Astfel, în forma actuală a legii, un deţinut care desfăşoară muncă remunerată primeşte 40% din venit, iar 60% va merge către penitenciar. Potrivit amendamentului, dacă deţinutul renunţă la  cota care îi revine potrivit legii, poate fi încadrat la capitolul „muncă neremunerată”, unde sporul de zile considerate executate pentru zilele muncite este mai mare.
În şedinţa de luni a Comisiei juridice, deputaţii au adoptat un amendament care prevede că deţinuţii încarceraţi în condiţii inumane beneficiază de şase zile reduse din pedeapsă la 30 de zile de detenţie în condiţii necorespunzătoare, faţă de cele 3 propuse de Guvern.

Proiectul va fi supus  votului final al Camerei Deputaţilor săptămâna viitoare.

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: