Connect with us

Evenimente

Dezbaterea eurodeputatilor inaintea Consiliului European

Eurodeputații dezbat imigrația, securitatea și situația din Grecia înaintea Consiliului European.

Published

on

Principalul mod în care poate fi ajutată Grecia și criza imigrației din Marea Mediterană au fost în centrul dezbaterii în plen, pe 24 iunie. Dezbaterea a avut loc înaintea summit-ului din 25 și 26 iunie, în cadrul căruia liderii europeni vor discuta despre imigrație, securitate și guvernanța economică.

„Nu există soluții rapide. O soluție pe termen lung poate fi găsită cu o abordare holistică și echilibrată, care să fie implementată pas cu pas. Discuția de la Consiliul European va fi pasul următor în implementarea acestei abordări”, a spus în cadrul dezbaterii reprezentanta Consiliului pe probleme de imigrație, Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene, a spus că săptămâna aceasta trebuie găsit un acord pentru Grecia. „Trebuie să respectăm așteptările poporului elen care suferă, lucrăm pentru acesta”, a arătat dumnealui.

Manfred Weber (PPE, Germania) a spus că „Grecia are nevoie de un plan pentru a ieși din spirala negativă la care asistăm acum. De aceea, cerem un program care să permită Greciei o perspectivă pentru cetățeni și posibilitatea de a-și plăti datoriile. ”

Gianni Pittella (S&D, Italia) a cerut un acord rapid cu Grecia. „Ce așteptăm? Ar fi ridicol să punem în pericol viitorul monedei unice și al zonei euro din cauza unor chestiuni precum TVA-ul în restaurante”, a spus dumnealui.

Syed Kamall (CRE, Regatul Unit) a criticat felul în care UE a abordat criza elenă, spunând că răspunsul s-a concentrat pe înmulțirea regulilor și nu pe soluții reale. Despre propunerile Comisiei în materie de imigrație, dumnealui a spus că „unele țări pot face mai mult pentru a ajuta” și că „propunerea unui sistem de cote a fost a greșeală”.

„Este absolut necesar să avem o soluție fundamentală pentru schimbarea sistemului societal din Grecia, care nu funcționează – nu cu acordul pe care îl fac acum”, a spus Guy Verhofstadt (ALDE, Belgia).

Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL, Grecia) a spus despre situația din Grecia: „Trebuie să ne îmbarcăm pe o bază durabilă pentru viitor și care trebuie susținută de un simț comun al responsabilității”.

„Câteva dintre statele membre și chiar o parte din BCE doresc ca Grecia să eșueze și să părăsească zona euro. Cred că această atitudine este complet iresponsabilă”, a spus Philippe Lamberts (Verzi/ALE, Belgia).

Paul Nuttall (EFDD, Regatul Unit) a rezumat cele mai importante trei chestiuni de pe agenda Consiliului: „cum va aborda UE imigrația, controversatul acord TTIP și Grecia”. Dumnealui a avertizat că ISIS ar putea folosi „haosul” migrației către UE pentru a pregăti atacuri teroriste.

„Acum le cereți grecilor să mai încerce o dată această austeritate teribilă. Asta echivalează cu o sclavie pe care o impuneți poporului”, a arătat Marine Le Pen (ENF, Franța).

Konstantinos Papadakis (NI, Grecia) a spus că „acordul care este făcut la summit împreună cu guvernul elen și creditorii va aduce noi măsuri drastice ce vor urma măsurilor luate de guvernele precedente”.