Connect with us

National

Dezbaterile asupra proiectelor de legi ale educaţiei au fost, din nou, suspendate

O nouă suspendare a dezbaterilor asupra proiectelor de legi ale educaţiei s-a decis ieri după-amiază, în condiţiile în care perioada alocată analizei în comisia pentru învăţământ din Camera Deputaţilor a fost deja prelungită.

Published

on


O nouă suspendare a dezbaterilor asupra proiectelor de legi ale educaţiei s-a decis ieri după-amiază, în condiţiile în care perioada alocată analizei în comisia pentru învăţământ din Camera Deputaţilor a fost deja prelungită.

Discuţiile au avansat însă în privinţa noilor reglementări pentru învăţământul superior şi s-a trecut de jumătatea proiectului, astfel că săptămâna viitoare s-ar putea finaliza raportul care să fie supus votului în plenul Camerei, înainte de a fi trimis către Senat – al cărui vot va fi decizional.

Durata mandatului de lector va fi de 5 ani, iar o persoană nu poate ocupa funcția la aceeași instituție din învățământul superior pentru mai mult de două mandate.

Ministrul educației, Ligia Deca
toate mandatele se numără, inclusiv cele incomplet întrerupt în urma demisiei, demiterii sau suspendării, precum și mandatele în curs la momentul intrării în vigoare a prezentei legi. Aceasta este varianta pe care ministerul o susține.”
Propunerea USR de reducere a mandatelor rectorilor la 4 ani a fost respinsă prin vot senatorul Ștefan Pălărie
numărul de mandate sau eliminare a posibilității de a avea dinastii, transmisă din generație în generație în privința rectorilor din universitarul românesc este o linie roșie USR pentru care ne vom lupta până în ultima zi.
Au fost însă și amendamente ale opoziției, adoptate în unanimitate. Pentru o mai bună transparență, USR a propus ca deciziile și hotărârile structurilor de conducere ale instituțiilor de învățământ superior să se publice pe site-ul propriu.
Deputații AUR au propus să beneficieze de scutirea la plata taxelor de înscriere la concursurile de admitere în învățământul superior și gratuitate la cazare în cămine și internate, inclusiv copiii cadrelor didactice care s-au pensionat.
Dezbatere asupra proiectului legii învățământului superior a fost întreruptă din lipsă de forum la capitolul finanțare, lucrările urmând să fie reluate săptămâna viitoare.

Cătălin Purcaru – Radio România