Connect with us

National

Din 15 august, noi condiții de călătorie în UE

Published

on

Începând de astăzi, cei care doresc să călătorească în ţări din Uniunea Europeană o pot face doar cu certificatul digital COVID. Acesta devine singurul document, care atestă vaccinarea completă, trecerea prin boală sau testarea cu un rezultat negativ. Certificatele digitale sunt documente care conţin un cod QR şi care pot fi eliberate, foarte simplu, accesând site-ul vaccinare-covid.gov.ro.

Tranzitarea frontierelor este posibilă şi fără existenţa acestor certificate, dar cu respectarea normelor naţionale de carantină, din fiecare stat, precizează guvernul. Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism a ţinut să precizeze că obligativitatea prezentării certificatului digital se referă numai la ţările care cereau astfel de documente, ca adeverinţa de vaccinare, teste sau dovada imunizării, precum şi la întoarcerea în România, din state aflate pe lista galbenă sau cea roşie. Turiştii, care se întorc dintr-o ţară aflată pe lista verde, nu trebuie să prezinte certificatul digital şi nici nu intră în carantină, spune asociaţia.
După ultima actualizare a ţărilor cu risc epidemiologic, pe lista roşie, au intrat Turcia, Israel şi Statele Unite, acolo unde sunt, deja, Spania, Grecia sau Marea Britanie. În schimb, Olanda şi Malta, care se aflau pe lista roşie, au trecut pe cea galbenă, în urma scăderii cazurilor de coronavirus. Bulgaria rămâne în zona verde, potrivit listei, care intră în vigoare din 15 august.