Connect with us

Evenimente

Divan Film Festival 2015 la Cetate

Seri de proiecţii cu filme noi şi incitante

Published

on

film

Trei titluri noi şi interesante se află printre filmele care vor rula în cadrul celei de-a VI-a ediţii a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, care va avea loc în perioada 21-30 august. Evenimentul va începe cu două seri de proiecţii extraordinare în aer liber în centrul vechi al Craiovei, apoi va continua în Portul Cultural Cetate cu filme şi demonstraţii culinare. Divan Film Festival este organizat de Fundaţia pentru Poezie „Mircea Dinescu” în colaborare cu Primăria Municipiului Craiova şi Asociaţia „Craiova Capitală Europeană 2021”, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Institutului Cultural Român.

Coproducţia sârbo-română „Pădurea” (2014), în regia lui Sinişa Dragin, are la bază un fapt real: în 1947, preşedintele Iugoslaviei, Iosip Broz Tito, vizitează pentru prima dată România. Regimul comunist, proaspăt instalat, îi face cadou oaspetelui de onoare un tablou al pictorului român Ion Andreescu, „Crângul desfrunzit”. Mai târziu, prin anii 1960, când criticul de artă Radu Bogdan primeşte permisiunea de a fotografia celebrul tablou pentru ilustrarea unei monografii dedicate marelui pictor, este descoperit faptul că pictura a fost parte a unei afaceri de spionaj, care ar fi putut afecta serios relaţiile diplomatice dintre Iugoslavia şi România. „Pădurea” a câştigat în 2014 premiul pentru cel mai inovativ lungmetraj la Festivalul Internaţional Visions du Reel, din Elveţia.

În „Copiii preotului/ Svecenikova djeca” (regia Vinko Bresan, 2013), Fabian, un tânăr preot, încearcă să mărească numărul de naşteri din pitoreasca sa parohie de pe coasta dalmată găurind prezervativele enoriaşilor. Planul se dovedeşte a fi de succes, dar după o vreme încep să apară probleme. Filmul a câştigat trei premii la festivaluri de profil din Croaţia şi Grecia.
„Poveste despre mâncare şi suflet / Istoria za hranata i duşata / Soul and Food Stories” (regia Tonislav Hristov, 2013) explorează nu doar modalităţile prin care mâncarea aduce laolaltă oamenii, ci şi felul prin care ea ne îmbogăţeşte viaţa. Satovcha este un mic sat din Bulgaria, cu 2021 de locuitori de etnii şi religii diferite: bulgari ortodocşi, turci musulmani, pomaci şi romi evanghelişti. Despărţiţi de un trecut plin de conflicte, oamenii şi-au făcut drum unii spre ceilalţi cu ajutorul unui mijloc simplu, mâncarea. Acum farfuriile de pe masă sunt încărcate cu mândrie, identitate de neam, prietenie şi un trecut comun, dar toate acestea vin cu un preţ… Filmul a fost nominalizat la premiul pentru cel mai bun documentar la Amsterdam (2013) şi San Francisco (2014).

De asemenea, în cadrul Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară vor fi proiectate mai multe calupuri de scurtmetraje selectate la Cannes de-a lungul anilor: „Miramare” (Croaţia – Elveţia, regia Michaela Muller), „To tameno/ Offered boy” (2003, Grecia, regia Marsa Makris), „Boreas/ Poyraz” (2006, Turcia, regia Belma Bas) şi „Leto bez meseca/ Moonless Summer” (2014, Serbia, regia Stefan Ivancic).

Continue Reading

ULTIMA ORĂ

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON

%d blogeri au apreciat: