Connect with us

Evenimente

DOCUMENTAR: Radio România organizează cea de-a 21-a ediţie a Târgului GAUDEAMUS – Carte de Învăţătură

Published

on

Radio România este iniţiatorul şi organizatorul Târgului Internaţional „GAUDEAMUS – Carte de învăţătură” şi al întregului Program LECTURA din care face parte acest eveniment-emblemă al pieţei editoriale. În acest an se desfăşoară ediţia cu numărul 21 a târgului, în perioada 19 – 23 noiembrie, în Pavilionul Central al ROMEXPO, invitatul de onoare al ediţiei 2014 fiind Federaţia Rusă, iar partener privilegiat – Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România – GADIF, preşedintele de onoare al ediţiei fiind preşedintele GADIF, Benoît Rutten.

Radio România este singurul post de radio din lume care şi-a asumat rolul de a organiza un astfel de eveniment de amploare, Târgul Internaţional GAUDEAMUS – Carte de învăţătură fiind de foarte mulţi ani un reper, atât pentru specialiştii din branşă cât şi pentru publicul larg şi, totodată, cel mai important şi mai longeviv eveniment expoziţional dedicat cărţii, din România.

Fiind deopotrivă expoziţie de carte şi cafenea literară, GAUDEAMUS este, fără îndoială, la fiecare ediţie, centrul pieţei editoriale şi al vieţii culturale din România, găzduind, anual, un maraton de peste 600 de evenimente culturale, într-o atmosferă prietenoasă şi destinsă a întâlnirii cu lumea vie a culturii tipărite, din ce în ce mai pregnantă în ultimii ani, în România.

Dacă la prima ediţie a manifestării – organizată în perioada 30 octombrie – 6 noiembrie 1994, la iniţiativa Radio România, şi găzduită în foaierul Sălii de Concerte „Mihail Jora” a Radiodifuziunii, GAUDEAMUS a avut 11.000 de vizitatori, numărul acestora a crescut an de an, astfel că în anul 1997 a avut 25.000 de vizitatori, în 2005 – 87.000 de vizitatori, în anul 2008 a depăşit pragul de 100.000 de vizitatori, pentru ca la ediţia jubiliară – a 20-a –  desfăşurată în anul 2013, an în care Radio România a împlinit 85 de ani de la prima emisie, numărul celor care au participat la această manifestare culturală să depăşească cifra de 115.000.

Târgul se desfăşoară anual în Pavilionul Central al ROMEXPO, reunind, într-un spaţiu expoziţional de circa 14.000 mp, oferta a peste 400 de edituri româneşti şi străine, tipografii, instituţii de învăţământ, centre şi institute culturale, instituţii mass-media, agenţii de difuzare de carte, firme multimedia, agenţii literare, organizaţii non-guvernamentale cu profil cultural şi educaţional, asociaţii profesionale, librării, biblioteci etc. Prezenţa la târg a numeroase edituri din afara ţării (în special în cadrul standurilor naţionale) şi a celor mai importante agenţii de difuzare de carte străină din România asigură vizitatorilor accesul la o bogată ofertă editorială internaţională.

GAUDEAMUS se desfăşoară pe mai multe secţiuni, astfel, nucleul ofertei târgului este reprezentat de carte în format clasic şi produse multimedia (carte pe suport electronic, muzică, film, cursuri interactive). Bursa Educaţia, organizată în cadrul târgului începând din anul 1998, este o secţiune permanentă rezervată instituţiilor de învăţământ româneşti şi străine, de toate nivelurile, invitate să-şi prezinte oferta educaţională şi editorială.

O altă secţiune a manifestării – una dintre cele mai dinamice şi interactive – o constituie Salonul de Carte pentru Copii „Ion Creangă”, în care expun edituri din România şi din străinătate specializate în publicarea de cărţi pentru copii, dar şi materiale şi jocuri cu profil educaţional. Secţiunea găzduieşte în fiecare an şi ateliere de creaţie şi spaţii recreative pentru cei mai mici vizitatori.

Aflat la a 12-a ediţie, „Salonul Naţional de Inventică şi Creaţie Ştiinţifică pentru Tineret” este o altă secţiune asociată evenimentului principal conceput de Radio România, un eveniment ce promovează creativitatea şi ingeniozitatea tinerilor, prin vizibilitatea pe care o oferă creaţiilor, ideilor lor dar şi prin cadrul pe care îl oferă spiritelor pasionate de cunoaştere şi inovaţie. Trebuie spus că în 2014, peste 70 de tineri vor prezenta invenţii interesante şi vor aduce viitorul mai aproape, în cadrul celor trei secţiuni dedicate: ştiinţe aplicate, tehnologia informaţiei şi tehnologii ale viitorului.

De asemenea, GAUDEAMUS 2014 găzduieşte şi câteva expoziţii foarte intersante cum sunt „Iudaica” – sub forma unui Salon de Carte Evreiască Editată în România – ediţia I, apoi „Moştenirea noastră brâncovenească”, „Pagini din Istoria Radioului”, expoziţia „Augustin Frăţilă”, expoziţia de ilustraţie de carte Proedit sau proiectul „Cele mai frumoase cărţi din România 2014”.

Datorită diversităţii categoriilor de expozanţi şi numărului ridicat de participanţi la fiecare ediţie, domeniile de interes reprezentate sunt extrem de diverse, de la materiale şi software educaţional pentru copii, literatură de toate genurile până la studii de specialitate de un înalt nivel ştiinţific.

Târgul GAUDEAMUS găzduieşte şi alte câteva proiecte conexe extrem de importante:

– Concursul Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”, denumit astfel în memoria  scriitorului care a fost unul dintre fondatorii Târgului Internaţional GAUDEAMUS. Iniţiat şi organizat din anul 2002 de Radio România, în colaborare cu studiourile teritoriale, cu scopul de a stimula şi încuraja interesul tinerilor pentru lectură, concursul se adresează elevilor din clasele terminale de liceu şi reuneşte anual câţiva dintre cei mai bine pregătiţi şi mai talentaţi tineri din întreaga ţară. Finala naţională a concursului are loc în fiecare lună noiembrie, cu prilejul Târgului  Internaţional GAUDEAMUS – Carte de învăţătură şi aduce faţă în faţă, în competiţia lecturii, câştigătorii etapelor zonale desfăşurate pe parcursul anului.

– Proiectul „Cărţile se întorc acasă” – este o campanie de donaţie de carte pentru bibliotecile publice şi şcolare din mediul rural, de la demararea căreia – din anul 2010, Radio România a izbutit să colecteze peste 100.000 de volume care au fost donate către bibliotecile publice din aria de acoperire a posturilor membre ale corporaţiei.

– „Invitaţi de nota 10: Olimpicii României”, cel mai nou proiect marca Radio România, îşi propune să acorde vizibilitate performanţelor învăţământului românesc şi să promoveze elevii medaliaţi la concursurile internaţionale la diverse discipline.

Invitatul de onoare al ediţiei din acest an a târgului este Federaţia Rusă, ţară care – nu e nevoie să mai amintim – a dat lumii o cultură absolut impresionantă. Dintre cei mai importanţi exponenţi ai acestui excepţional tezaur cultural care vor trece în acest an pragul târgului GAUDEAMUS, îi menţionăm pe Nikolai Dostal – actor, regizor de film şi scenarist, Margarita Hemlin – scriitoare, romancieră şi jurnalist, Andrei Kotov – unul dintre cei mai remarcabili interpreţi de poezii populare ruseşti cu caracter religios, Kirill Kovaldji – poet, prozator, critic literar şi traducător, Natalya Ovsienko – artist, fotograf şi profesor şi Serghei Starostin – folclorist celebru, cântăreţ şi interpret la numeroase instrumente etnice.

Radio România organizează şi în acest an o festivitate de acordare a unor premii care să recompenseze cele mai importante realizări ale secţiunilor şi manifestărilor conexe ale târgului, şi în acest an postul naţional de radio decernând şi Marele Premiu al Tombolei GAUDEAMUS, al cărui câştigător va fi stabilit prin tragerea la sorţi a biletelor şi a abonamentelor de intrare, iar premiul va fi un autoturism Dacia Logan 10 ani, oferit de Automobile Dacia.

Programul de vizitare al târgului este zilnic între orele 10.00 şi 20.00.

Să mai adăugăm că în prima zi a târgului de carte GAUDEAMUS, Radio România a primit peste 10.000 de vizitatori, mai mult de un sfert dintre aceştia fiind participanţii la lansarea, în prezenţa autorului, a volumului „Pas cu pas” semnat de Klaus Iohannis, preşedintele ales al ţării, şi apărut la editura Curtea Veche. Sosit la târg în jurul orei 17:30, Klaus Iohannis a vizitat standul Radio România – organizatorul târgului GAUDEAMUS, apoi şi-a lansat cartea în prezenţa a numeroşi vizitatori. A urmat o sesiune de autografe maraton care a durat circa trei ore – preşedintele ales, Klaus Iohannis semnând toate volumele cumpărate de admiratori, fapt care a determinat, în mod excepţional, prelungirea programului târgului cu o oră.

În fine, să amintim că alături de Târgul internaţional de carte GAUDEAMUS, Radio România şi-a asumat rolul de promotor al culturii şi prin organizarea altor evenimente deosebite: ediţiile regionale ale târgului GAUDEAMUS, Festivalul orchestrelor de radio – RadiRo – singurul de acest profil din lume, concertele formaţiilor, orchestrelor şi corurilor Radio România în ţară şi străinătate, programe naţionale de propagare a muzicii de calitate realizate de solişti instrumentişti ai formaţiilor Radio România, editarea de produse culturale prin intermediul editurii Casa Radio, producţia de teatru radiofonic, fiind doar câteva dintre acestea.

Radio România s-a impus în peisajul mediatic românesc, fiind lider naţional de audienţă şi credibilitate, statut câştigat şi datorită unei constante preocupări pentru menţinerea unor înalte standarde profesionale, prin posturile sale naţionale, posturi care emit în afara graniţelor, posturi regionale – din care unul dedicat exclusiv muzicii clasice, sau primul post din ţară ce emite exclusiv on-line.

Pe plan internaţional, Radio România este membru activ al unora dintre cele mai prestigioase asociaţii profesionale europene şi mondiale: EBU- Uniunea Europeană de Radioteleviziune, ABU – Uniunea de Radioteleviziune Asia – Pacific, U.R.T.I.- Universitatea Radiofonică de Televiziune Internaţională, I.P.I.- Institutul Internaţional al Presei sau Co.Pe.A.M.- Conferinţa Permanentă a Audiovizualului Mediteranean.

 

Răzvan Moceanu

ULTIMA ORĂ

Regional2 ore ago

Expoziția „Atelier estival 2024“ aduce culoare și creativitate în Galeriile „Cromatic“ din Craiova

În data de 17 iulie 2024, la ora 10:00, Galeriile „Cromatic“ din Craiova găzduiesc vernisajul expoziției de pictură „Atelier estival...

Regional2 ore ago

Focar de pestă porcină africană în județul Olt: Autoritățile instituie măsuri de protecție (AUDIO)

Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat într-o gospodărie din județul Olt, anunță Direcția Sanitară Veterinară și pentru...

Regional2 ore ago

Reabilitare și modernizare majoră pentru parcurile din Drobeta Turnu Severin: Investiții europene de peste 10 milioane de euro (AUDIO)

Autoritățile din Drobeta Turnu Severin au demarat un amplu proiect de reabilitare și modernizare a trei parcuri importante din oraș....

Regional3 ore ago

Creștere alarmantă a întâlnirilor cu urși în județul Vâlcea: Autoritățile caută soluții eficiente

Întâlnirile frecvente cu urși în traseele montane și în zonele locuite din județul Vâlcea au devenit o problemă tot mai...

Regional3 ore ago

A fost finalizată restaurarea beciului Conacului Neamțu (AUDIO)

În județul Olt, a fost finalizată restaurarea beciului conacului Neamţu din satul Olari, localitatea Pîrşcoveni, monument istoric. Spaţiul a fost...

Info Trafic3 ore ago

Restricții de tonaj și probleme la circulația feroviară în Oltenia din cauza căldurii

În contextul temperaturilor extreme din această perioadă, autoritățile din județele Olteniei – Dolj, Olt, Vâlcea, Gorj și Mehedinți – mențin...

Regional3 ore ago

Acțiune riguroasă a Poliției Rutiere Dolj pentru siguranța circulației

În ultimele 72 de ore, polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dolj au desfășurat ample acțiuni pe principalele...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON