Connect with us

Regional

Doi primari din Olt rămân fără mandate

Decizia instanţei este definitivă şi irevocabilă.

Published

on

Magistraţii Tribunalului Olt au respins marţi, ca neîntemeiate, cererile prin care cei doi solicitau anularea ordinelor de prefect. Decizia instanţei este definitivă şi irevocabilă, ca atare în cele două comune vor avea loc alegeri.

Mandatele de primari ale lui Cezar Filip şi Marin Mihăeşteanu au încetat pe 4 august, prin ordin de prefect.

În cazul lui Cezar Filip, ordinul a fost emis ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale, potrivit căreia şi primarii condamnaţi cu suspendare îşi pierd mandatele. Primarul comunei Osica de Sus are o condamnare definitivă pentru fals material în înscrisuri oficiale, înşelăciune şi uz de fals, fapte săvârşite în perioada în care ocupa funcţia de agent agricol în cadrul primăriei. În octombrie 2013, acesta a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

Cezar Filip şi-a recunoscut faptele în faţa instanţei, fiind condamnat de Judecătoria Caracal, în decembrie 2013, la 2 ani de închisoare cu suspendare, pe un termen de încercare cu o durată de 4 ani. Nefiind contestată, decizia a rămas definitivă. 

Marin Mihăeşteanu şi-a pierdut mandatul de primar al comunei Sprâncenata pentru incompatibilitate.

În iunie 2013, acesta a fost declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate pentru că, în perioada 24 mai 2011 – 07 martie 2012, a deţinut simultan atât funcţia de viceprimar al comunei Sprâncenata, cât şi pe cea de administrator al unei societăți comerciale. Marin Mihăeşteanu nu a contestat raportul ANI prin care era constatată starea de incompatibilitate, raportul devenind astfel definitiv.

Potrivit legii, persoana faţă de care s-a constatat  starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică  pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: evenimentdeolt.ro