Connect with us

International

Doi români au murit până acum de malarie. Alți 7 turiști care au călătorit în Africa au avut nevoie de ajutorul medicilor

Published

on

Medicii au stabilit cauza morții fostei soții a președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe: Camelia-Veronica Tișe a fost răpusă de malarie.

Femeia fusese în vacanță în Africa și este posibil să fi confundat simptomele malariei cu cele care anunță, de obicei, o răceală. La debut, acestea sunt similare.


Ea este a doua româncă moartă din cauza acestei boli, transmisă de ţânţarul Anofel, de la începutul anului încoace.

Alți 7 turiști care au călătorit în Africa în această perioadă au avut nevoie de ajutorul medicilor. Anul trecut, 33 de români s-au îmbolnăvit de malarie și unul a murit.

Camelia – Veronica Tișe se întorsese, acum două săptămâni, dintr-o vacanță în Zanzibar. Fosta soție a președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, cununată la nunta cu acesta de Emil Boc, ar fi dat primele semne de boală acum zece zile.

O formă severă a infecției parazitare cu malarie i-ar fi provocat decesul – au scris legiștii în certifiatul medical constatator al decesului.

Mihai Moisescu, Director D
SP Cluj: Pe certificat este diagnostic de malarie.Testele diagnostice efectuate la institutul de medicină legală au arătat și au confirmat această suspiciune.”

Este vorba despre o formă gravă a infecției ce s-a răspândit în tot organismul și ar fi afectat mai multe organe.

Potrivit unor surse din Poliție, în apartamentul Cameliei – Veronica Tișe au fost găsite mai multe pastile de paracetamol și vitamina C. Din acest motiv, anchetatorii iau în calcul ca femeia să se fi tratat singură pentru o simplă răceală fără să bănuiască vreun moment că a fost infectată cu malarie.

Corina Liana Maniu, Medic Primar Epidemiologie Boli Infecțioase:
 „La început este o boală care are manifestări generale, nespecifice și asta poate induce în eroare.”

Camelia – Veronica Tișe avea 47 de ani și era notar în Cluj-Napoca. De președintele Consiliului Județean Cluj, divorţase acum șase ani. Procesul a fost intens mediatizat, pentru că cei doi s-au luptat pentru împărţirea averii estimată atunci la 15 milioane de euro. Aveau împreună un băiat de 13 ani. Alin Tișe s-a recăsătorit anul trecut și are un copil cu a doua soție.

De malarie, s-a stins zilele acestea – la spitalul „Victor Babeș” din București – și o femeie de 54 de ani, care călătorise și ea în Zanzibar. O altă femeie este internată în stare gravă.

De la începutul anului, în România, au fost confirmate 9 cazuri de malarie.
Boala începe cu febră, frisoane, dureri de cap și dureri musculare și – netratată – provoacă insuficiență renală și respiratorie, tulburări neurologice, comă și chiar deces.

Prof. Dr. Simin 
Florescu, manager spitalul clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „dr. Victor Babeș”:„Medicii care stau de vorbă cu un pacient cu o simptomatologie ar trebui să aibă în aresenalul de întrebări: ați călătorit undeva. Când și unde? Tratamentul inițiat după 6-7 zile de la debutul clinic al bolii, riscul de a evolua spre complicații sau chiar fatal este foarte mare.”

Malaria este provocată de un parazit, transmis de femelă țânțarului Anofel. Boala se răsândește – de asemenea – prin trasfuzie de sânge de la persoanele infectate sau utilizarea de seringi contamintate. Persoanele cu malarie netratată pot răspândi infecția unui alt ţânţar care îi înțeapă.

Nu există un vaccin care se fie făcut înainte de călătoriile unde există riscul de boală – dar se recomandă un tratament profilactic.

Pastilele trebuie luate cu o săptămână înainte de a pleca în călătorie, în timpul vacanței, dar și cel puțin o săptămână după întoarcere.

Medicamentele antimalarie se dau doar la recomandarea medicului.

Riscul cel mai mare de îmbolnăvire cu malarie este în Africa sub-Sahariană.


Ministerul de externe român avertizează pe pagina de internet despre acest pericol atunci când călătoriți – de pildă – în Zanzibar. Ar fi şi sarcina agențiilor de turism – care ar trebui să îndrume pe turiști către cabinetele medicale.

Sursa: StirilePROTV