Connect with us

Regional

„Dolju-n bucate”, astazi la Pielesti!

Bucate traditionale doljene, in degustare astazi la Pielesti! Retete delicioase, povesti stravechi si obiceiuri culinare din Dolj.

Published

on

Primăria, Consiliul Local şi Căminul Cultural Pieleşti, împreună cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj organizează miercuri, 30 martie 2016, ora 12:00, evenimentul “Dolju-n bucate” la Pieleşti.

12932794_1603842023174092_1019561610482005686_n

Este un bun prilej pentru a stabili o trainică legătură culturală între comunităţile rurale şi o ocazie extraordinară de a pune în valoare bucătăria tradiţională a judeţului Dolj, născută din sărăcia şi lipsurile bunilor şi străbunilor noştri, dar atât de diversă şi de gustoasă, încât îşi merită locul în galeria bucatelor care întregesc tabloul culinar tradiţional românesc.
“Dolju-n bucate” este un proiect iniţiat în anul 2014, de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, ca o călătorie prin viaţa satului tradiţional doljean, ilustrată prin diversitate culinară şi poveştile protagoniştilor care refac tabloul reunirii familiei ţăranului autentic în jurul mesei, la care fiecare îşi spune bucuriile sau necazurile. Proiectul a fost demarat alături de localitatea Dăbuleni, care a facilitat realizarea unei filmări într-o bucătărie conservată ca acum aproape 100 de ani, cu protagoniste vârstnice care au povestit şi gătit la vatră. De asemenea, fotografiile făcute la acel moment au constituit şi prima expoziţie “La vatra cu bucate ca-n poveşti”. Deja oraşul Dăbuleni şi-a trecut în palmaresul cultural mai multe episoade “Dolju-n bucate”, în care gospodinele au gătit aşa cum făceau bătrânele lor, folosindu-se doar de ce aveau pe lângă casă.