Connect with us

Evenimente

Duelul Viorilor deschide “Luna Enescu” la Londra

Published

on

 După o ediţie de mare succes, cea de-a patra, desfăşurată pe scenele României în iarna anului 2014, Turneul ”DUELUL VIORILOR”, organizat de Centrul Cultural Media Radio România şi Asociaţia Culturală Accendo, deschide, pe data de 22 ianuarie 2015, amplul program de evenimente dedicate lui George Enescu, la 60 de ani de la moartea compozitorului, de Institutul Cultural Român din Londra. Inițiativa, prima de acest fel în Marea Britanie, este realizată în parteneriat cu Ambasada Românei la Londra, Festivalul Internaţional „George Enescu” de la Bucureşti, Muzeul Naţional „George Enescu”, Radio România și revista „The Gramophone”, cu sprijinul Invitation Romania Travel.

Programul „Lunii Enescu” de la Londra este alcătuit din două concerte camerale și un concert simfonic, vernisarea unei expoziţii de fotografii și documente, o dezbatere ilustrată prin imagini inedite şi filme de arhivă și o minicampanie de susţinere a turismului cultural în România şi va reuni, sub egida legendarului compositor, muzicieni, exegeți, animatori culturali și ansambluri muzicale de primă mână.

Protagoniştii primei manifestări, ”DUELUL VIORILOR”, ce se va desfășura pe scena de concerte camerale din 1 Belgrave Square, sunt:  violonistul Liviu Prunaru, concert-maestrul celebrei orchestre Royal Concertgebouw Amsterdam, care cântă pe vioara Stradivarius Pachoud şi violonistul Gabriel Croitoru, prof. univ. Dr. la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, solist-concertist al Orchestrelor Radio România, care cântă pe vioara Guarneri del Gesu, instrument pus la dispoziție de Muzeul Național George Enescu, în patrimoniul căruia se află. Li se alătură pianistul Horia Mihail, unul din cei mai apreciaţi muzicieni români ai generaţiei sale, solist concertist al Orchestrelor Radio România.

Cei trei vor interpreta lucrări celebre din repertoriul pentru vioară si pian dar şi o versiune originală a Anotimpurilor de Piazzolla in prelucrarea argentinianului Mariano Castro, pentru două viori şi pian

„Luna Enescu”, ale cărei evenimente se vor desfășura pe scena de concerte camerale din 1 Belgrave Square, dar și la renumitul Southbank Centre, reprezintă punctul culminant al celor peste şapte ani de promovare a operei enesciene în Marea Britanie de către ICR Londra, în principal prin intermediul deja consacratei serii de concerte „Enescu”, organizată de ICR Londra împreună cu Societatea Enescu din Marea Britanie, în care au evoluat, de-a lungul timpului, nume de prim-plan ale muzicii românești și internaționale.

ULTIMA ORĂ

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON