Connect with us

National

E-Factura, obligatorie de la 1 iulie

Published

on

Companiile și PFA-urile au avut la dispoziție șase luni, pentru a implementa e-Factura, astfel că, de la 1 iulie, singurul document oficial, care poate fi înregistrat în contabilitate, este factura transmisă în Spaţiul Privat Virtual, în format XML. Amenda pentru nerespectarea acestei prevederi este de 15% din valoarea facturii.

Tot de la 1 iulie, se schimbă și termenul de transmitere a facturilor, de la 5 zile lucrătoare, la 5 zile calendaristice, de la data emiterii.

Executivul a adoptat, vineri, o ordonanţă de urgenţă, prin care este extinsă utilizarea sistemului de facturare electronică şi pentru tranzacţiile între companii şi consumatorii finali. Aceasta este opţională, în perioada 1 iulie 2024 – 31 decembrie 2024, şi va deveni obligatorie, începând cu 1 ianuarie 2025.

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România solicită abrogarea ordonanțelor de urgență, publicate în 21 iunie, în Monitorul Oficial. În mesajul postat, asociația critică dur măsurile recente, descriindu-le drept un „mare circ fiscal românesc”.