Connect with us

Regional

Echipele SGA au intervenit în localitățile afectate de inundații

Published

on

Echipele Administrației Bazinale de Apă Jiu, respectiv formațiile de intervenție, sunt în teren de mai bine de 20 de ore și intervin pentru diminuarea efectelor inundatiilor. Acestea fie au intervenit direct pe parcursul nopții, fie au asigurat sprijin autoritatilor locale în zonele afectate.

La nivelul zonelor aflate sub codurile de inundații roși, portocaliu și galben, au fost mobilizați peste 100 de angajați și au fost folosite  utilaje terasiere (buldoexcavatoare), autotovehicule de transport materiale,  motopompe, basculante  încărcătoare frontale, câteva mii  saci de nisip.

În prezent, cea mai afectată localitate (județul Dolj) este UAT Grecesti, cu satele Grecești, Busu, Gropanele, unde într-un interval de 30 de minute s-au înregistrat peste 100 l/mp.

Aici s-au înregistrat precipitații abundente într-un interval scurt de timp, scurgeri de pe versanți și revărsarea pârâului Raznic, peste 140 de gospodării fiind inundate. Drumul DJ 606 B, între satele Grecești și Busu a fost inundat pe cca. 2 km, iar circulația a fost întreruptă în cursul serii. În satul Gropanele, un pod peste pârâul Mascot (afluentul Raznicului) a fost avariat. Patru formații de lucru de la S.G.A Dolj au intervenit pentru diminuarea riscului de inundații.

Este în vigoare o avertizare hidrologică cod portocaliu până astăzi, la miezul nopții, și cod galben, până mâine, la ora 12.00, care va fi cel mai probabil reactualizată.

Agenții hidrotehnici ai Apele Române Jiu ( Administrația Bazinală de Apă Jiu)  sunt pe teren în continuare și monitorizează toate cursurile de apă, cu precădere cele aflate sub avertizare cod inundații, anunțând orice modificare apărută la fața locului.

Echipele de Intervenție Rapidă, precum și toate Formațiile de Lucru ale celor trei subunități din județele Dolj, Gorj, Mehedinți, sunt pregătite să intervina cu tot ce este necesar: utilaje, materiale, saci, nisip.