Connect with us

Regional

Efecte ale precipitatiilor

Published

on

     Zece judeţe din sudul ţării rămân sub cod portocaliu de inundaţii până joi, la ora 14, iar meteorologii au emis şi o avertizare cod galben de ploi, ninsori şi vânt puternic valabilă până astăzi, la ora 10, în 30 de judeţe şi în capitală. 50 de case din comuna vâlceană Păuşeşti Măglaşi sunt în pericol de a se surpa din cauza alunecărilor de teren provocate de apă. Potrivit primarului localităţii, Alexandru Dediu, jumătate din digul realizat de Direcţia Apelor a fost deja luată de râul Olăneşti, iar oamenii sunt îngrijoraţi pentru că va ploua şi în următoarele zile. Şi în nordul judeţului Olt, mai multe localităţi sunt în pericol, autorităţile intervenind pe cursurile de râuri care pot provoca inundaţii. Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a avertizat că în sudul ţării există posibilitatea evacuării preventive a populaţiei şi a cerut prefecţilor şi primarilor să pregătească spaţii de găzduire temporară a eventualilor sinistraţi.

În Dolj, ISU „Oltenia“ și ABA Jiu au luat măsuri împotriva inundațiilor și au acționat preventiv în mai multe zone, pregătind mii de saci cu nisip și sute de kilograme de folie. Probleme au fost semnalate în comuna Vârvoru de Jos, unde pârâul Dragoia s-a revărsat la zona de confluență cu Desnățuiul peste un drum comunal, și în comuna Carpen, unde a fost inundat un drum în zona unui podeț tubular. Circulația a fost întreruptă, accesul la cele două localități făcându-se pe alte rute. De asemenea, în comuna Pielești (sat Pârșani), debitul pârâului Teslui a crescut, inundând partea carosabilă a DJ 641 Mischii – Caracal în zona de subtraversare a podului de cale ferată. Circulația rămâne aici închisă până la retragerea apelor, fiind dirijată pe rute ocolitoare: pentru traficul ușor se poate folosi strada Vidin, iar pentru traficul greu se poate circula pe ruta DC 87 – DE 574 – DJ 641. În Craiova, autoritățile au acționat cu motopompele pentru a scoate apa din curțile oamenilor în zonele Brestei și Romanești.

În Gorj, în câteva zone, apa s-a revărsat pe terenurile agricole, iar la Drăguţeşti mai multe gospodării şi curţi au fost inundate. Potrivit autorităţilor locale, apa a pătruns în anexe şi în beciurile caselor şi a fost nevoie ca localnicii să intervină pentru a face şanţuri și pentru a evacua cantitatea mare de apă. Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj, Teodor Popescu, a declarat că riscul de producere de inundaţii există în continuare, avertizarea de cod portocaliu fiind valabilă până mâine, la ora 14.00. Vizat este râul Motru, dar şi afluenţii mici ai râului Jiu.

Continue Reading

ULTIMA ORA

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON

ASCULTA LIVE

%d blogeri au apreciat: