Connect with us

Fapt divers

Efectele tulburătoare ale Social Media asupra creierului

Published

on

Descoperă ce fac imaginile cu „oameni perfecți” sănătății mintale, mai ales în cazul tinerilor și al femeilor?

Social Media pare deja că a devenit un personaj de sine stătător care îngrijorează din ce în ce mai mulți experți în neurologie și asta pentru că, o confirmă un nou studiu, efectele utilizării excesive a platformelor sociale poate avea un efect devastator.

Întrebarea care îi preocupă pe cei mai mulți – mare parte dintre utilizatori și, cum spuneam, din ce în ce mai mulți experți – este mai degrabă ce fac imaginile cu „oameni perfecți” sănătății mintale?

Presiunea de a fi perfect

Social Media, fie că vorbim despre Instagram, TikTok sau Tinder a reprezentat o revoluție digitală fără precedent, însă cu ce cost? În primul rând, cu prețul nevoii de a fi perfect, de a etala o viață minunată pentru că ești urmărit de alți oameni care, pare că au și ei o viață extraordinară.

Altfel spus, rețelele de socializare te motivează să te promovezi continuu, ceea ce pune o presiune uriașă pe mintea fiecăruia dintre noi.

Tinerii și femeile, categoriile cele mai afectate

Cele mai afectate categorii sunt tinerii și femeile, cum o arată un raport al Centrului de Control și Prevenire a Bolilor din SUA: imaginea prezentată de studiu încă din 2021 a fost tulburătoare mai ales în cazul categoriilor menționate mai sus.

Dacă am spune că tinerii și femeile care consumă excesiv Social Media trec printr-o criză existențială, nu exagerăm cu nimic, o spun cercetătorii. Sănătatea lor mintală este profund afectată:

  • 57% dintre fetele adolescente participante la studiu au raportat în mod frecvent sentimente de tristețe și deznădejde (când spunem deznădejde ne referim mai ales la lipsa de speranță).
  • Băieții adolescenți sunt afectați într-o proporție de aproape jumătate de ori mai mică, dar totuși îngrijorătoare: 29% dintre ei au raportat aceleași stări emoționale.
  • Mai mult de jumătate dintre respondenții LGBTQ+ au raportat afecțiuni ale sistemului nervos și mai mult de 1 din 5 au încercat să se sinucidă pe parcursul unui an.
  • Aproximativ 1 din 3 adolescente au avut gânduri serioase de suicid
  • A existat o creștere a violenței sexuale în rândul fetelor adolescente
  • A existat creștere și în rândul băieților adolescenți care se confruntă cu hărțuirea electronică.

Efectul selfie asupra minții

Specialiștii în neurologie deja au numit „efectul selfie” – fenomenul ce implică un număr nelimitat de poze realizate propriei persoane cu atenție și comparându-le mereu cu cele ale celorlalți utilizatorii și influențează vizibil starea de sănătate psihică.

Chiar și simplul fapt că te vezi foarte des într-un selfie cu filtre de editare poate să schimbe percepția generală asupra propriei ființe, generând neîmplinire, nefericire, distorsionare a realității. Adică stres, foarte mult stres la care îți supui mintea: tehnostres.

Recompensă și pedepse

Verificarea frecventă a rețelelor de socializare a fost corelată cu o mai mare sensibilitate la pedepse, dar și la recompense digitale, iar mai ales în cazul adolescenților acestea pot produce schimbări importante ale creierului.

Sinclair-McBride, specializată în tulburări alimentare și imagine corporală a declarat că ne aflăm într-o „eră a epidemiei de singurătate și presiune”.

Cum îți păstrezi sănătatea mintală în era Social Media?

Vestea bună este că poți lua măsuri pentru a te feri de efectele devastatoare ale Social Media, fără să fie nevoie neapărat să renunți complet la ce oferă platformele de socializare online.

Încearcă un fel de dietă digitală: metoda prin care scapi de dependența de rețetele sociale.

Concluzie

Deși regula de aur a statisticii este „corelația nu este cauzalitate”, în cazul rețelelor de socializare dovezile arată că există o conexiuni solidă, greu de ignorat între Social Media și creșterea numărului depresiilor, anxietăți și traumelor mai ales în cazul tinerilor și al femeilor.

Și, ca de obicei, conștientizarea și echilibrului ne pot salva.

sursa: csid.ro