Electrocentrale Craiova, în pericol de sistare a furnizării de energie electrică
Aproape 200 de salariaţi de la Electrocentrale Craiova, societatea care asigură căldura pentru municipiul Craiova şi agentul termic primar pentru firma Ford Otosan, solicită ministrului Energiei să revoce decizia de concediere a directorului de producţie, Dan Vasile, în urma căreia operatorii din camera de comandă (cazan şi turbină), posturi cheie pentru societate, au demisionat în masă şi nu vor mai veni la muncă, după 25 februarie.

Publicat de Lica Simona, 13 februarie 2025, 16:57
În urma deciziei administraţiei Electrocentrale Craiova de desfiinţare a posturilor de director de producţie reparaţii, inginer-şef de producţie şi inginer- șef reparaţii, 15 salariaţi din alte posturi cheie din cadrul societăţii au demisionat, urmând ca, după 25 februarie, să nu mai vină la muncă. În aceste condiţii, se vor opri grupurile energetice, ceea ce va duce la sistarea furnizării de energie electrică în SEN, iar agentul termic pentru municipiul Craiova şi firma Ford Otosan va fi asigurat numai în proporţie de 30% din necesar.
Într-o petiţie către Ministerul Energiei, salariaţii Electrocentrale Craiova îşi exprimă îngrijorarea faţă de situaţia creată, prin concedierea directorului de producţie, Dan Vasile, şi desfiinţarea celorlalte posturi, cu consecinţe asupra funcţionării instalaţiilor termoenergetice, a livrărilor de energie electrică şi termică şi siguranţa locurilor de muncă. Salariaţii atrag atenţia şi asupra faptului că aceste concedieri au fost făcute, fără respectarea contractului colectiv de muncă.
Directorul de producţie al Electrocentrale Craiova, Dan Vasile, fost director general al societăţii, a declarat, pentru AGERPRES, în data de 5 februarie, că actuala conducere a decis să îi desfiinţeze postul, în acest moment, aflându-se în preaviz, iar, după data de 28 februarie, nu va mai avea loc de muncă. Acesta a mai afirmat că unitatea este pe pierdere, ca, de altfel, toate termocentralele pe cărbune, pentru că peste 50% din costuri merg către certificatele de CO2.
Ministerul Energiei a informat, în urmă cu două săptămâni, că a demarat un amplu proces de eficientizare şi de restructurare a companiilor de stat din domeniu, fiind vizate economii totale de peste un miliard de lei, fără afectarea bunei funcţionări a activităţii de producţie şi a planurilor de investiţii în curs.
sursa: Agerpres