National
Embolia cerebrală – tratament și prognostic
Obstrucția unei artere cerebrale importante, produse de un așa numit embol
Embolia cerebrală reprezintă obstrucția unei artere cerebrale importante, produse de un așa numit embol, situație care duce la un deficit cognitiv, motor sau senzorial, cu caracter tranzitoriu sau permanent. Embolul care realizează blocarea segmentului arterial poate fi aer, grăsime sau un fragment de tromb aflat în circulația sangvină. Pe departe însă, cauza cea mai frecventă a emboliei o reprezintă trombii rupți și migrați în circulația creierului. Aria cerebrală afectată depinde de importanța arterei obstruate.
Dincolo de locul obstrucției, creierul nu mai primește sânge prin artera respectivă, știut fiind faptul că celulele nervoase au nevoie de sânge pentru a-și primi necesarul de oxigen și substanțe nutritive și pentru a-si elimina produșii de catabolism. În acest fel, o zonă a creierulului suferă prin leziunile nervoase care se instalează. Chiar dacă această obstrucție este rezolvată, reluarea circulației la acest nivel va determina eliminarea bruscă în circulație a unor mediatori chimici secretați de către celulele nervoase în perioada de ischemie a acestora, deversare care este extrem de nocivă pentru celulele din jur. În funcție de regiunea de creier afectată, simptomele emboliei cerebrale sunt variabile: paralizie, tulburări de vedere, tulburări de vorbire, tulburări de memorie, iar în cazuri mai grave, comă sau chiar moarte.
Debutul emboliei cerebrale este de cele mai multe ori brusc. O treime din totalitatea emboliilor cerebrale sunt precedate de așa-numitul atac ischemic tranzitoriu, care reprezintă o întrerupere temporară, reversibilă a circulației sangvine la nivel cerebral. Această formă ușoară de suferință cerebrală se remite într-un interval de câteva minute până la câteva ore.
Tratament și prognostic – Dacă există siguranța că este vorba de o embolie cerebrală, poate fi propus un tratament anticoagulant, dar există un risc de hemoragie. Prognosticul, relativ sever, depinde de localizarea și de întinderea teritoriului afectat.
Sursa: www.sfatulmedicului.ro