Connect with us

International

Eurodeputații solicită, din nou, aderarea rapidă a Bulgariei și României la spațiul Schengen

Published

on

Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European solicită miniștrilor statelor membre să accepte aderarea cât mai rapidă a României și Bulgariei la spațiul Schengen.

La începutul acestei săptămâni, deputații europeni au reiterat solicitarea ca miniștrii statelor membre să ia o decizie rapidă și afirmativă în privința aderării cu drepturi depline a României și Bulgariei la Spațiul Schengen.                        Ei consideră că o aderare în două etape – prima cu eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime, apoi și la frontierele terestre – ar ridica o serie de riscuri și ar avea un impact negativ asupra viitoarei extinderi a Spațiului Schengen. Din acest motiv, decizia trebuie să fie luată printr-un act juridic unic, sunt de părere deputații europeni.
Aceștia au scos în evidență că menținerea controalelor la frontierele interne sau reintroducerea lor în spațiul Schengen subminează încrederea cetățenilor în procesul de integrare și în instituțiile europene. De asemenea, ea are și un impact economic negativ asupra pieței interne UE și a exporturilor și importurilor din România și Bulgaria.