Connect with us

Evenimente

Festivalul „Craiova Muzicală” 2019, ediţia 46

Degeaba 30/ Tudor Gheorghe

Published

on

Ediţia de anul acesta a Festivalului „Craiova Muzicală” aduce o diversitate de concerte, explorând zone culturale şi epoci diferite.

Deschiderea evenimentului, pe 15 noiembrie, cu „Degeaba 30/ Tudor Gheorghe”, dirijor şi orchestrator – Marius Hristescu, este cel mai complex şi cel mai dramatic mesaj social exprimat pe o scenă, de la revoluţie până în prezent. Spectacolul are la bază un concert mai vechi al lui Tudor Gheorghe, intitulat „Mie-mi pasă”, realizat în memoria martirilor de la Timişoara şi a tuturor victimelor Revoluţiei din Decembrie 1989.

Al doilea concert, din data de 20 noiembrie, este de fapt o conferință „la patru mâini” undeValentina Sandu-Dediu și Dan Dediu vorbesc despre „Mentori și maeștri ai muzicii românești”. Nu va lipsi, desigur, muzica – „Idile și guerrille” (pian la patru mâini), compozitor – Dan Dediu. Muzica sa degajă energie, claritate de exprimare, siguranţă melodico-armonică, bazându-se pe un simţ versatil al formei şi al culorilor instrumentale, precum şi pe o pendulare estetică între ludic şi tragic.

CONCERTINO ACCORDION BAND (Republica Moldova), sub conducerea muzicală a lui Eugen Negruță, artist emerit, va demonstra încă o dată pentru publicul larg, pe 26 noiembrie, că la acordeon se poate interpreta nu doar muzică populară, dar și clasică, şi jazz. De la bun început, ansamblul și-a fixat drept scop renașterea acordeonului clasic în Republica Moldova, până atunci el fiind cunoscut drept un instrument de muzică populară.

Ansamblul de muzică veche „Anton Pann” a ales ca misiune să redescopere frumusețea muzicii vechi românești și să o împărtășească publicului aflat în seara de 29 noiembrie în sala de concerte a Filarmonicii „Oltenia” Craiova. Autenticitatea muzicii lor se bazează pe utilizarea instrumentelor de muzică tradițională, cu un sunet care să reflecte fidel emoția acelei epoci, precum și pe o intensă activitate de cercetare care a dezvăluit documente și manuscrise vechi.

Conducerea muzicală este asigurată de Constantin Răileanu, fondatorul și liderul Ansamblului „Anton Pann”, compozitor, dirijor, cântăreț și percuționist, cercetător al vechii muzici orientale.

Unicul concert coral al Festivalului „Craiova Muzicală” – ediţia 46 este programat pe 3 decembrie, în preajma zilei de Sfântul Nicolae, cu Formația de muzică bizantină „PSALMODIA” a Universității Naționale de Muzică din București. Ansamblul luat naștere în anul 1988, la inițiativa arhid. prof. univ. dr. Sebastian Barbu-Bucu. Scopul iniţial, păstrat în cele 2 decenii de activitate, este recuperarea muzicii românești de tradiție bizantină și promovarea unui model interpretativ autentic.

Închiderea festivalului va avea loc pe 6 decembrie cu un concert simfonic susţinut deORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII NAȚIONALE „SERGHEI LUNCHEVICI” CHIȘINĂU (Republica Moldova), sub bagheta dirijorului Dumitru Cârciumaru. Dirijor al Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău şi al Operei Române Craiova, Dumitru Cârciumaru este deseori invitat în Italia, Spania, Franța, Elveția, Germania, Rusia, Ucraina și România, amplul său repertoriu cuprinzând spectacole de operă și balet, programe simfonice și vocal-simfonice clasice și contemporane.

Biletele se procură de la agenţia Filarmonicii „Oltenia” Craiova (telefon 0251 414 698, program luni-vineri, orele 10:00 – 18:00).