Connect with us

Sport

Festivalul internaţional de Şah „Open Iaşi”

Published

on

Şahiştii români au un program foarte încărcat în această lună.

După ce în urmă cu o săptămână s-au încheiat Campionatele Naţionale pentru senioare şi seniori, de la Târgu Mureş, Bucureştiul se pregăteşte pentru a organiza între 23 şi 25 mai Cupa României pe echipe, dar până atunci Iaşiul este capitala şahului românesc.

La Sala Sporturilor din Iaşi a început sâmbătă Festivalul internaţional de Şah ?Open Iaşi?, unul dintre cele mai importante concursuri organizate în acest an în România.

Peste 300 de jucători participă, timp de 9 zile, în cele două competiţii organizate în sistem open. În openul principal s-au înscris 214 jucători din 19 ţări, iar în openul rezervat juniorilor în vârstă de maxim 12 ani sunt 101 jucători.

În faţa tablelor de şah s-au aşezat 22 de mari maeştri şi 2 mari maestre, 25 de maeştri internaţionali şi 3 maestre internaţionale şi 11 maeştri FIDE, primele 15 partide ale fiecărei runde fiind transmise în direct pe internet.

Principalul favorit este marele maestru rus Igor Lysyj, numărul 80 în topul mondial ELO, pe lista de start aflându-se, între alţii, olandezul Erwin L Ami, numărul 100 mondial, dar şi 6 din primii 10 jucători de pe lista ELO a României, în ordine Constantin Lupulescu, Vlad Jianu, Mircea Pârligras, care este şi noul vicecampion naţional, Vladislav Nevednichy, Ciprian Nanu şi Lucian Miron.

Joacă noua campioană a României, Corina Peptan, marile maestre Irina Bulmagă şi Irina Ionescu, dar şi fosta campioană a Europei, marea maestră Ekaterina Atalîk, şahistă de origine rusă care reprezintă Turcia.

Pe lista participanţilor se află, de asemenea, şi marele maestru Mihai Şubă, un jucător legendar al şahului românesc.

Openul de blitz din cadrul Festivalului Internaţional de Şah ?Open Iaşi? s-a disputat duminică şi s-a încheiat cu victoria marele maestru brazilian Alexandr Fier, care a acumulat 8 puncte din 9 partide.

Pe podium au mai urcat marii maeştri Vladislav Nevednichy (România) şi Axel Bachmann (Paraguay), fiecare cu 7,5 puncte. La competiţie au participat 134 şahişti din 7 ţări.

Programul Festivalului internaţional de Şah ?Open Iaşi? prevede câte o rundă în fiecare zi, de la ora 16, excepţie făcând ultima rundă, programată duminică, 18 mai, care va începe la ora 9.

Fondul total de premiere este de 25 de mii de euro, câştigătorul openului principal urmând să încaseze 5 mii de euro.

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: