Connect with us

Published

on

Istoria Craiovei este strâns legată de evoluția așezărilor umane din împrejurimile orașului.

Cu mult timp înainte de cucerirea Olteniei de către romani, în secolele IV-III î.Hr, pe malul drept al Jiului s-a dezvoltat o imensă așezare fortificată geto-dacică.

Așezarea cu rol defensiv de la Cârligei-Bucovaț a fost identificată în urma săpăturilor realizate în anul 1969 de profesorul Octavian Toropu, conform arheologului Dorel Bondoc.

Așezarea de la Cârligei, situată pe inălțimile dealului Bucovățului,  beneficia de o poziție geostrategică importantă, fiind fortificată natural pe trei laturi, în sud de o zonă mlaștinoasă, în nord de o regiune cu multe izvoare, iar  în est de râul Jiu, care a erodat de-a lungul timpului o mare parte a așezării.

În partea de vest, unde nu existau elemente natural fortificate, așezarea era protejată de un șanț de apărare și, în spatele acestuia,, de un val de pământ.

Artefactele vizibile și astăzi la fața locului constau în principal în fragmente de ceramice.

În urma cercetărilor arheologice realizate în anul 1969, profesorul Octavian Toropu a publicat un articol destul de convingător cu privire la acest punct fortificat de la Bucovăț Cărpiniș, cu privire la materialul arheologic descoperit în interior și la elementele sistemului  defensive, și a revenit ulterior cu ipoteza că aici ar putea fi localizată cetatea antică Pelendava.

Argumentele care susțin această ipoteză, pe lângă descoperirile arheologice realizate în zona Bucovăț-Mofleni, se bazează și pe unul dintre puținele documente romane referitoare la această zona, Tabula Peutingeriana, o hartă romană datând din anul 225.

Existența acestei stații de drumul, poate un castru, poate o așezare civilă, încă nu se știe cu exactitate statutul așezării romane identificate  la Mânăstirea Coșuna, în cartierul Mofleni din Craiova, ce a purtat numele de  Pelendava, lasă loc acreditării existenței și a unei pelendave dacice.

Pentru a declara fără echivoc că așezarea de la Cârligei-Bucovăț este enigmatica și antica Pelendava, o ipoteză care are totuși șanse mari să fie confirmată, mai rămâne de identificat o inscripție lămuritoare. Ori,  acest lucru se poate face numai în urma unor săpături arheologice sistematice.