Connect with us

Fapt divers

Filmele cu cele mai bune încasări din toate timpurile, ajustate după inflaţie

Published

on

Primele două locuri ar fi ocupate, după cifrele brute, de Titanic şi Avatar, însă aici, lucrurile se schimbă…

Încasări colosale au atras, în ultima vreme producţiile Marvel sau cele ale Disney, dar care dintre acestea au intrat în cel mai „cu greutate” top de la începuturile cinematografului încoace, dacă ar fi să luăm în calcul şi inflaţia? Cu ajutorul datelor calculate de Statista.com, site-ul Digital Spy a alcătuit un top al celor mai de succes filme din toate timpurile.

Locul 10 este ocupat de Star Wars: Episode VII – The Force Awakens (2015). Relasarea francizei, sub bagheta lui J.J. Abrams, a strâns 2,136 miliarde de dolari. Urmează Jaws, al lui Steven Spielberg (2,214 miliarde), Doctor Zhivago (2,264 milarde), film lansat în 1965. Adaptarea americană a romanului lui Boris Pasternak nu a prea fost pe placul ruşilor, însă filmul nu a avut nevoie de încasările ruseşti pentru a cuceri Globul.

Pe şapte găsim un film care sigur ar fi condamnat pentru „whitewashing” în zilele noastre – deşi, de această dată, un actor de origine rusă (Yul Brynner) interpretează un egiptean… A funcţionat însă perfect pentru Cecil B. DeMille, iar The Ten Commandments se poate lăuda cu 2,388 miliarde de dolari încasări.

E.T. the Extra-Terrestrial readuce în top numele lui Spielberg (2,523), iar pe cinci întâlnim unul dintre cele mai iubite musicaluri din toate timpurile, The Sound of Music, cu Julie Andrews şi Christopher Plummer în rolurile centrale (2,584 miliarde). Locul patru este ocupat de Titanic (2,748 miliarde). Considerat cel mai scump film din vremurile moderne, câştigătorul a 11 premii Oscar a dus numele lui James Cameron în toată lumea…

Pe podium urcă Star Wars: Episode IV – A New Hope (2,085 miliarde), urmat de un alt succes zdrobitor al lu Cameron – Avatar (3,298 miliarde). Premiantul este Gone with the Wind (3,757 miliarde de dolari), povestea de dragoste şi război inscripţionată pentru totdeauna în conştiinţa americană.

sursa:cinemagia.ro