Connect with us

National

Flautistul Matei Ioachimescu aduce „Culorile sunetelor” pe scenele din Romania

Flautistul Matei Ioachimescu propune publicului din nouă oraşe din România un turneu într-o formulă muzicală inedită: flaut, violă şi harpă.

Published

on

Turneul naţional “Culorile Sunetelor” se va desfăşura în perioada 22 aprilie – 1 mai 2015.

Flautistul român, stabilit la Viena şi numit în anul 2013 „Ambasador al integrării“ de Ministerul de Externe al Austriei, va reveni pe scenele din ţară alături de violistul transilvan Sándor Antal şi de harpista slovenă Tina Žerdin. Cei trei vor interpreta lucrări de Claude Debussy, Johann Sebastian Bach, Astor Piazzolla sau Béla Bartók. În premieră pentru Romania, Matei Ioachimescu, Sándor Antal şi Tina Žerdin vor călători însoţiţi de o harpă de concert.

Turneul va cuprinde nouă oraşe: Bistriţa, Suceava, Gheorghieni, Mediaş, Sinaia, Câmpina, Piteşti, Cisnădie şi Bucureşti.  În Capitală, recitalul va avea loc marţi, 28 aprilie 2015, ora 19, la Biserica Evanghelică C.A. (str. Luterană nr. 2). Accesul este liber, în limita locurilor disponibile.

 

Traseul turneului:

  • 22 aprilie, Bistriţa, Sinagoga
  • 23 aprilie, Suceava, Universitatea „Ştefan cel Mare“
  • 24 aprilie, Gheorgheni, Centrul Cultural
  • 25 aprilie, Mediaş, Biserica evanghelică
  • 26 aprilie, Sinaia, Sala Baccara a Casino-ului
  • 27 aprilie, Câmpina, Casa de cultură „Geo Bogza”
  • 28 aprilie, Bucureşti, Biserica Evanghelică C.A.
  • 30 aprilie, Piteşti, Filarmonica
  • 1 mai, Cisnădie, Biserica Evanghelică

 

În program:

Jacques Ibert – Preludiu

Johann Joachim Quantz – Fantezie pentru flaut solo

Max Reger – Suita pentru violă solo

Carlos Salzedo – Cântecul nopţii pentru harpă

Claude Debussy – Sonata pentru flaut, violă şi harpă

 

Arnold Bax – Trio elegiac

Jacques Ibert – Entracte

Henryk Wieniawsky – Capriciu pentru violă şi harpă

Johann Sebastian Bach – 3 Invenţiuni la doua voci (ar. pentru flaut şi violă)

Astor Piazzolla – „Oblivion”   pentru flaut violă şi harpă

Béla Bartók – Dansurile româneşti pentru flaut, violă şi harpă

 

Matei Ioachimescu

Numit în anul 2013 „Ambasador al integrării“ de Ministerul de Externe al Austriei, flautistul Matei Ioachimescu este unul dintre cei mai rafinaţi muzicieni români. Cu o activitate concertistică impresionantă, Matei Ioachimescu susţine concerte în cele mai diverse formule, prezentând programe de mare succes în Europa şi Asia. Este absolvent al Universităţii de Muzică din Viena, oraş unde s-a stabilit, este deţinător al mai multor distincţii şi burse şi colaborează cu unii dintre cei mai interesanţi muzicieni din Europa. Instrumentul pe care cânta este un flaut din aur al producătorului japonez Muramatsu.

 Sándor Antal

Violistul Sándor Antal s-a născut la Miercurea-Ciuc. Şi-a început cariera profesionistă ca membru al Filarmonicii de Stat din Oradea. Muzician avid de permanentă dezvoltare, a absolvit Academia de Muzică din Cluj, continuându-şi studiile cu un Masterat la Universitatea de Muzică şi Arte din Graz. Muzicieni precum György Kurtág, Robert Levin, Csaba Erdélyi, Ervin Schiffer, Eszter Haffner, Răzvan Popovici, Roland Daugareil şi-au pus amprenta asupra tânărului Sándor Antal, devenind cu ajutorul lor unul dintre acei muzicieni versatili, care pot aborda cu uşurinţă atât repertoriul de orchestră, cât şi cel de muzică de cameră sau folclor. Din 2008 este membru al celebrei „Philharmonie der Nationen“ din Germania.

 Tina Žerdin

Născută în Slovenia, Tina Žerdin a studiat pianul, canto şi în cele din urmă s-a dedicat harpei, instrument care a consacrat-o pe scene internaţionale. Cu sprijinul Ministerului Culturii din Slovenia, artista colaborează permanent cu orchestra Volksoper din Viena, cu Orchestra teatrului La Scala din Milano, cu Wiener Kammerorchester sau cu Orchestra Radiodifuziunii Austriece. Este unul dintre cei mai căutaţi solişti, a popularizat acest instrument în toate colţurile lumii, compozitori contemporani dedicându-i piese. Anul 2015 i-a adus albumul de debut, cu muzică pentru harpă solo, produs de Radiodifuziunea din Ljubliana, album ce deja a adunat numeroase aprecieri ale criticilor din Slovenia şi Austria.

Eveniment organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român, Institutului Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti, Forumului Cultural Austriac din Bucureşti, CreArt – Centrul de artă, creaţie şi tradiţie al Municipiului Bucureşti.

Parteneri culturali: Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, Societatea de Concerte Bistriţa, Casa de Cultură a Studenţilor Suceava, Centrul Cultural Gheorgheni, Biserica Evanghelică din Mediaş, Centrul Cultural „Carmen Sylva“ Sinaia, Casa de Cultură „Geo Bogza“ Câmpina, Filarmonica de Stat din Piteşti, Biserica Evanghelică Cisnădie şi Biserica Evanghelică C.A. Bucureşti.

Processed with Moldiv

 

ULTIMA ORĂ

National9 ore ago

Muzeul Cărții și Exilului Românesc îl sărbătorește pe data de 23 aprilie pe artistul plastic Victor Cupșa, ce dă numele unei colecții aflate in patrimoniul muzeului.

Regional11 ore ago

Asociația Energia Inteligentă organizează „Zilele Prevenirii Dezastrelor” în Craiova

Asociația Energia Inteligentă aduce în atenția comunității din Craiova un eveniment deosebit: „Zilele Prevenirii Dezastrelor”, desfășurat în perioada 23-25 aprilie...

Regional12 ore ago

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București este co-organizator în Festivalul Internațional Shakespeare 2024, ediția a XIV-a (16 – 26 mai)

La 30 de ani de la prima ediție a Festivalului Internațional Shakespeare care aduce la Craiova cele mai mari nume...

Regional12 ore ago

Proiect ”Generație fără bariere – Suntem altfel” – Anul European al Tineretului

Miercuri, 24 aprilie,  începând cu ora 14.00, în Sala de Spectacole – Casa de Cultură a Studenților Craiova, va avea...

Regional12 ore ago

Craiova: Punct de sacrificare a mieilor în Piaţa Chiriac

SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL va continua şi în acest an tradiţia amenajării în Piaţa Chiriac a unui punct...

Regional12 ore ago

Vâlcea: Budești va avea aerodrom și heliport

Localitatea Budești din județul Vâlcea se pregătește să își extindă orizonturile cu un proiect ambițios de construire a unui aerodrom...

National18 ore ago

Vizită regală în județul Mehedinți

În perioada 23-25 aprilie 2024, Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Radu vor efectua o vizită...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON