Connect with us

Evenimente

FOTO Prima locomotiva pe biodiesel din Romania se fabrica la Craiova

Noul motor s-a construit în halele fabricii Reloc-Electroputere VFU Craiova.

Published

on

Prima locomotivă din România care funcționează cu biodiesel sau ulei vegetal a fost construită la Craiova. După succesul înregistrat de primul tren electric fabricat tot în Bănie, inginerii noștri au îmbogățit sistemul feroviar din țară cu încă o inovație.

„Proiectul de cercetare este unic în România şi permite funcţionarea motorului Diesel de locomotivă exclusiv pe bază de biodiesel (B100) sau ulei vegetal pur, fără alte elemente în amestec. Deşi motorul locomotivei nu mai foloseşte deloc motorină acest lucru nu a dus la scăderea performanţelor, permiţând funcţionarea în aceeiaşi parametri însă cu emisii extrem de reduse ale dioxidului de carbon, a gazelor care produc efect de seră şi fără emisii de sulf. Locomotiva a trecut deja printr-o serie de teste şi reglaje şi au fost realizate şi probe pe calea ferată pentru a vedea la lucru motorul, iar rezultatele de până acum oferă motive de încredere pentru Grampet Group. Testele vor continua în perioada următoare pentru a monitoriza comportamentul motorului şi în condiţii meteo mai dificile, urmând ca, la finalizarea tuturor probelor şi verificărilor, soluţia tehnică să fie implementată în masă”, se menţionează în comunicatul Grumpet Group.

Noul motor s-a construit în halele fabricii Reloc-Electroputere VFU Craiova. Locomotiva este încă în probe, iar în cazul în care testele sunt pozitive, firma va treace la producţia în masă a acestei garnituri feroviare.