Connect with us

Evenimente

Funeraliile Reginei Elisabeta a II-a: Programul zilei

Published

on

Procesiunea care va duce, astăzi, sicriul reginei Elisabeta a II-a la Abaţia Westminster, pentru funeraliile de stat, apoi la Castelul Windsor, pentru înhumare, se înscrie în linia tradiţiei monarhiei britanice, informează AFP, citat de Agerpres.

Marinari din Royal Navy vor trage, cu ajutorul unor frânghii, atelajul montat pe un afet de tun, care transportă sicriul reginei britanice, în timp ce alți aproximativ 140  de soldați se vor afla în spatele acestuia, pentru a controla deplasarea. Această tradiţie datează de la funeraliile reginei Victoria, organizate în februarie 1901. Caii, care ar fi trebuit să tragă afetul de tun, ce avea o greutate de peste două tone, s-au speriat şi au intrat în panică, ameninţând să răstoarne sicriul. Prinţul Louis de Battenberg, căpitan în Royal Navy, a sugerat, atunci, noului rege, Edward al VII-lea, ca animalele de tracţiune să fie înlocuite cu soldaţi. Nouă ani mai târziu, la moartea regelui Edward al VII-lea, acelaşi dispozitiv a fost pus în aplicare, devenind, de atunci, un nou ritual esenţial, în cadrul funeraliilor regale şi naţionale.


Opt soldaţi din Batalionul I din cadrul Queen’s Company Grenadiers Guards vor avea dificila sarcină de a purta sicriul reginei, din Westminster Hall, până la afetul de tun, apoi de a-l transporta în interiorul Abaţiei Westminster, după încheierea procesiunii. Este unul dintre cele cinci regimente de infanterie, care asigură paza reşedinţei suveranului şi reprezintă, totodată, una dintre cele mai vechi unităţi din armata Regatului Unit. Uniforma membrilor săi, uşor de recunoscut, datorită căciulii înalte, confecţionate din blană de urs, a fost preluată de grenadierii britanici de la garda imperială a lui Napoleon, învins la Waterloo. Aceşti soldaţi vor fi însoţiţi de agenţi din serviciul de cavalerie al reginei.
Trei regimente vor fi onorate, în mod special, în timpul procesiunii, urmând să defileze foarte aproape de sicriul reginei Elisabeta a II-a. Yeomen of the Guard, cel mai vechi corp militar al armatei britanice, înfiinţat în 1485, şi Honourable Corps of Gentlemen at Arms sunt două vechi unităţi ale gărzilor de corp ale monarhului, de acum incluse într-un rol ceremonial. Militarii din prima unitate poartă, în continuare, uniforma roşie şi aurie, din perioada dinastiei Tudorilor (secolul al XVI-lea). Printre misiunile lor emblematice se numără ceremonia de verificare a subsolului Parlamentului de la Londra, înainte de discursul rostit, în fiecare an, de suveran, pentru a marca deschiderea unei noi sesiuni parlamentare. Ei comemorează, prin acest ritual, Complotul Prafului de Puşcă, o tentativă ratată de asasinat, îndreptată împotriva regelui Iacob I şi a Parlamentului, în 1605.
Ei vor fi urmaţi de membri din Royal Company of Archers, care au fost şi gărzile de corp ale reginei Elisabeta a II-a, în perioada în care suverana s-a aflat în Scoţia.
Detaşamente din alte regimente britanice şi din Commonwealth, organizaţia al cărei comandant-şef a fost Elisabeta a II-a, se vor alătura cortegiului funerar, care va transporta sicriul suveranei din Abaţia Westminster până la Arcul Wellington.


În timp ce membrii familiei regale britanice, conduşi de noul rege Charles al III-lea, vor urma sicriul, atelajul va fi precedat de membri din casa regală a suveranei Elisabeta a II-a, precum directorul Colecţiilor Regale, controlorul Biroului Lordului Şambelan, unul dintre departamentele casei regale, precum şi secretarul privat al reginei. În faţa lor vor defila orchestrele de cimpoaie şi tobe ale regimentelor scoţiene şi irlandeze, o brigadă de Gurkha – soldaţi de origine nepaleză, membri ai armatei britanice – şi 200 de instrumentişti din Royal Air Force.


6.000 de soldaţi, marinari şi piloţi din armata britanică, vor lua parte la această procesiune, fiind desfăşuraţi de-a lungul întregului traseu al cortegiului, a precizat, duminică, pentru BBC, amiralul Tony Radakin, şeful statului-major al armatei Regatului Unit. De mai multe ori, pe traseul cortegiului, militarii vor efectua un salut regal, inclusiv în faţa Memorialului Reginei Victoria. Pentru noi toţi, aceasta este ultima noastră datorie faţă de Majestatea Sa Regina şi prima noastră datorie majoră faţă de Majestatea Sa Regele Charles”, a declarat amiralul Tony Radakin.

%d blogeri au apreciat: