Connect with us

Muzica si film

George Bacovia (George Andone Vasiliu)

Published

on

George Bacovia (George Andone Vasiliu) (17.09. 1881, Bacău – 22.05.1957, Bucureşti) – scriitor român format la şcoala simbolismului literar francez, autorul unor volume de versuri şi proză scrise în baza unei tehnici unice în literatura română, cu vădite influenţe din marii lirici moderni francezi pe care-i admira.

În 1900 compune poezia Plumb,  o va finisa totuşi abia în 1902. În 1901 se înscrie în cursul superior al Liceului Ferdinand. Absolvă liceul din Bacău în 1903. Scrie poezia „Liceu”, ca răspuns la un chestionar adresat de minister absolvenţilor din acel an, în vederea reformei învăţământului iniţiată de Spiru Haret. Se înscrie la Facultatea de Drept din Bucureşti. Citeşte într-una din şedinţele salonului literar al lui Macedonski poezia Plumb,  care produce o puternică impresie.

În 1916 devine copist la Direcţia învăţământului secundar şi superior din Ministerul Instrucţiunii. În iulie apare în librării volumul Plumb.

În 1924 apare la Râmnicu-Sărat ediţia a II-a a volumului Plumb.

În 1925 devine primul director al revistei  Ateneul cultural.

În 1926 tipăreşte pe cont propriu la Bacău volumul Scântei galbene. Îi apare şi volumul Bucăţi de noapte editat de poeta Agatha Grigorescu.

În 1929 retipăreşte volumele Plumb şi Scântei  galbene sub titlul Poezii, la Editura Ancora.

În 1934 i se tipăreşte volumul antologic Poezii.

În 1936 publică volumul Comedii în fond. În 1944 apare volumul intitulat Opere, care reuneşte toate scrierile sale publicate anterior.

În 1945 este numit bibliotecar la Ministerul Minelor şi Petrolului. Este editat în 1946 volumul Stanţe burgheze, pentru care va fi criticat de autorităţile comuniste. Este pus la index, dar la mijlocul anilor ’50 este repus în circulaţie. E sărbătorit ulterior de Ministerul Artelor, care-l şi angajează. În 1956 i se publică volumul Poezii.

 

[sc_embed_player fileurl=”http://www.radiocraiova.ro/vocea/1/George%20Bacovia.mp3″]

 

 

 

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: