Connect with us

Evenimente

George Enescu în interpretarea Orchestrei Simfonice Radio din Finlanda, la bis-ul primei seri a Festivalului RadiRo!

Published

on

Sâmbătă, 20 septembrie, la Sala Radio, s-a deschis ediţia a II-a a Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio ? RadiRo, singurul eveniment muzical european dedicat în exclusivitate ansamblurilor simfonice radio, organizat de Radio România.

Concertul de deschidere a Festivalului a fost susţinut de Orchestra Simfonică Radio din Finlanda, aflată în premieră pe o scenă din România, alături de doi tineri muzicieni cu o carieră internaţională în plină ascensiune: dirijorul Joshua Weilerstein şi pianistul Jonathan Biss. Sensibilitatea şi rafinamentul interpretării, alături de remarcabila diversitate a programului ? patru compozitori au ţinut capul de afiş al serii: J. Sibelius, L. van Beethoven, E. Grieg şi R. Strauss ? au fost elementele-cheie pentru a crea o ?chimie? specială între orchestră şi public. Atmosfera serii a culminat cu surpriza pe care orchestra finlandeză a rezervat-o publicului Sălii Radio: interpretarea, la bis-ul final, a Rapsodiei Române nr. 1 de George Enescu.

?Unic în Europa şi, din câte ştiu, chiar în lume, Festivalul RadiRo stă să înceapă. Mulţumesc tuturor artiştilor care vor evolua pe scena Sălii Radio, ascultătorilor noştri, iubitorilor de muzică, pentru minunatele seri care vor urma. Aş dori să le mulţumesc în egală măsură tuturor mediilor şi organizaţiilor media, publice sau private, româneşti sau internaţionale care promovează acest gest de cultură excepţional pe care îl generează, îl susţine şi îl face să se întâmple Radio România! Prin intermediul lor, fie că sunt televiziuni româneşti, publicaţii de cultură, platforme on-line sau organisme şi posturi internaţionale ? EBU, ABU sau EURONEWS, acest eveniment extraordinar ajunge la miliarde de oameni din întreaga lume?, a declarat, în cuvântul de deschidere, Ovidiu Miculescu, Preşedinte Director General Radio România.

Orchestra Simfonică Radio din Finlanda a fost fondată în 1927, la un an după înfiinţarea radiodifuziunii publice finlandeze şi este astăzi unul dintre cele mai apreciate ansambluri simfonice din ţara sa de origine, care numără mai multe orchestre pe cap de locuitor decât oricare altă ţară din lume. În prezent, orchestra este compusă din 99 de muzicieni şi abordează repertorii diverse, de la muzică veche la prime audiţii ale unor compoziţii contemporane.

Joshua Weilerstein este dirijor asistent al Filarmonicii din New York şi dirijor invitat la pupitrul unor orchestre de prestigiu din întreaga lume, cu o afinitate specială pentru orchestrele scandinave. A atras atenţia publicului internaţional atunci când a câştigat, simultan, Premiul I şi Premiul Publicului la Concursul pentru Tineri Dirijori, Malko, 2009. Este şi un foarte talentat violonist şi a fost primul solist străin angajat al Simon Bolivar Youth Orchestra din Venezuela.

Prima seară RadiRo l-a adus în faţa publicului din România pe pianistul Jonathan Biss, care, la doar 34 de ani, are un repertoriu şi un palmares impresionante. A lucrat cu dirijori ca Daniel Barenboim, Lorin Maazel sau Antonio Pappano, este invitat să concerteze cu regularitate la Carnegie Hall şi susţine recitaluri alături de mari orchestre din SUA şi Europa. În parteneriat cu Coursera, cunoscutul producător de cursuri online, Biss a fost primul pianist care a oferit un curs online, gratuit, despre Sonatele lui Beethoven. Proiectul a cunoscut un uriaş succes de public, fiind urmărit de peste 30.000 de persoane între septembrie şi octombrie 2013.

Festivalul RadiRo, organizat de Radio România, este un eveniment cu un profil unic pe scena muzicală internaţională, care îşi propune să aducă în atenţie extraordinara varietate repertorială, actualitatea şi excelenţa artistică a ansamblurilor simfonice radio europene. Ediţia a II-a a RadiRo se desfăşoară în perioada 20 ? 27 septembrie la Sala Radio şi aduce la Bucureşti 5 orchestre radio europene, dirijori şi solişti de primă mărime în peisajul muzical internaţional. Directorul de onoare al RadiRo 2014 este dirijorul Cristian Mandeal.

Următorul concert pe agenda Festivalului se va desfăşura duminică, 21 septembrie, când Orchestra Naţională Radio va urca pe scenă sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal, cu participarea sopranei Katarina Jovanović.

Producător şi organizator: Radio România

Coproducător: TVR

Eveniment desfăşurat sub patronajul Guvernului României

Cu sprijinul: EBU ? European Broadcasting Union

Sponsor principal: Vodafone România; Transportator oficial: Dacia

Cu sprijinul: Banca Transilvania, Borsec, ARCUB, Catering România, Librăriile Cărtureşti

Parteneri media: Adevărul, Dilema Veche, Observator Cultural, Caţavencii, Şapte Seri, Business Review, Suplimentul de cultură, Agenţia de carte, Ziare.com, Actualitatea Muzicală, Ziarul Metropolis, Librăriile Humanitas

Informaţii detaliate pe pagina web a festivalului, www.radirofestival.ro şi pagina de Facebook https://www.facebook.com/radiro.festival. Persoane de contact: Cristina Bărbulescu, e-mail: orchestreleradio@gmail.com, telefon: 0745.289.181 şi Irina Ungureanu, e-mail: irina.ungureanu@radioromania.ro, telefon: 0749.123.910.

Ultimele bilete la concertele festivalului sunt disponibile pe bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, în magazinele Germanos şi la casa de bilete a Sălii Radio.

Toate concertele programate pe durata Festivalului încep la ora 19:00. Întrucât concertele sunt filmate şi înregistrate, accesul publicului în Sala Radio se face până cel târziu la ora 18:50. Nu este permis accesul în sală al copiilor sub 6 ani. Este interzisă folosirea camerelor de fotografiat şi/sau de filmat pe întreaga durată a concertelor.

ULTIMA ORĂ

National6 ore ago

Boloș: În pachetul de măsuri fiscal-bugetare este inclus și impactul unei majorări în medie a pensiilor cu 14 procente

În pachetul de măsuri fiscal – bugetare adoptat, ieri, prin angajarea răspunderii Guvernului este inclus şi impactul unei majorări în...

Sport6 ore ago

Irina Begu nu va participa la niciun turneu în China

Irina Begu, locul 66 WTA, nu a mai jucat niciun meci de la US Open, pe 29 august, iar perioada...

Regional6 ore ago

Rovinari: Pensionari vor beneficia de tichete cadou în valoare de 150 de lei

Pensionarii din Rovinari vor beneficia de tichete cadou în valoare de 150 de lei. Acestea vor fi acordate de Ziua...

Regional6 ore ago

Târgu Jiu: Cea de-a X-a ediție a „Promenadei Inimilor 2023”

Sâmbătă, 30 septembrie, la Târgu Jiu, va avea loc cea de-a X-a ediție a „Promenadei Inimilor 2023”. De la ora...

Regional6 ore ago

”În căutarea Zânei Măseluță” – un spectacol de teatru muzical pentru întreaga familie

Un spectacol de teatru muzical pentru întreaga familie, adaptat după cartea pentru copii ”În căutarea Zânei Măseluță”, va avea loc...

Regional7 ore ago

Mehedinți: Festivalului de filme pentru copii Kinosaga

În perioada 27 – 30 septembrie, la Palatul Culturii „Teodor Costescu“ din Drobeta Turnu Severin, va avea loc o nouă...

Regional7 ore ago

Expoziția de grafică „Schițe si mistificări metafizice”

Muzeul Național „Constantin Brâncuși” și Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, organizează joi, 28 septembrie, de la ora 16:30, un...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON

%d blogeri au apreciat: