DE ACTUALITATE

Gina Gogean, gimnasta completa si omul de echipa

Când intri în curtea Colegiului Național Sportiv ”Cetate” Deva, te ia cu fiori. Știi că aceea e școala care a adus cele mai multe medalii sportului românesc. Este leagănul gimnasticii, locul unde sudoarea, sângele și regimul cazon s-au tranformat în glorie. Parcurgem toată curtea pentru a ajunge la sala de gimnastică și a o întâlni pe Gina Gogean, sportiva de aur din anii 90 și antrenoarea de acum.

30 de medalii olimpice, mondiale și europene a adunat Gina, iar momentul Lausanne 1997, când a devenit triplă campioană mondială, la sol, bârnă și cu echipa, rămâne memorabil.

”Toate au o semnificație, de la prima medalie până în 1997 când am avut momentul meu de glorie, cu trei titluri mondiale, bârnă, sol și în competiția pe echipe”, ne mărturisește Gina.

Cu un an înainte, în 96, la Atlanta a fost aproape de aurul olimpic. Și totuși, a obținut doar argint la individual compus, bronz la sărituri, bârnă și cu echipa. Lipsa unui aur olimpic poate fi un regret mare. ”Să spun așa, și da și nu. Da, pentru că la Atlanta eram matură în gimnastică, dar într-o astfel de competiție majoră diferențele sunt foarte mici”, spune vicecampioana olimpică de la individual compus, ediția 1996.

Gina Gogean a fost un excelent om de echipă: a ajutat România să câștige trei titluri mondiale consecutive, în 1994, ’95 și ’97, a fost campioană europeană și vicecampioană mondială, la individual compus, s-a dovedit cea mai bună din lume la sărituri, de două ori, bârnă, o dată și de trei ori, la sol, unde s-a simțit cel mai bine.

După ce nu a mai concurat, Gina a pornit pe calea arbitrajului și a antrenoratului. Acum pregătește tinerele campioane de la CNS Cetate Deva și antrenoare implicată în programul ”Țară, țară, vrem campioane”.

Pentru întrega sa activitate, din 2013, Gina Gogean face parte din Hall of Fame al gimnasticii.

Studiul Radio Romania Timisoara

Realizator / voiceover: Adrian Schindarli

Redactor-sef: Aurelian Teculescu

Operator camera: Silviu Barbu

Editor imagine: Ovidiu Novac

%d blogeri au apreciat: