Connect with us

International

Goran Bregovic, interdicție de intrare pe teritoriul Republicii Moldova

Published

on

Goran Bregovic, celebrul compozitor sârbo-croat, nu a putut intra, duminică, 20 august, pe teritoriul Republicii Moldova, din raţiuni de Securitate. Potrivit presei locale, opiniile pro-ruse ale muzicianului au jucat, cel mai probabil, un rol în luarea acestei decizii, în contextul în care Bregovic „a susţinut, în mod deschis, anexarea Peninsulei Crimeea”, în martie 2015, precum şi „invadarea Ucrainei”.

„Ne pare rău să vă anunţăm că Goran Bregovic şi trupa lui nu vor putea să cânte, în această seară, din motive care nu ţin de organizatori sau de artişti”, au anunţat organizatorii Festivalului Muzical din Gustar, o localitate situată în partea central-estică a Republicii Moldova. „Din păcate, nu le-a fost permisă intrarea în Republica Moldova, deşi aterizaseră deja pe Aeroportul Internaţional din Chişinău”, au adăugat organizatorii, pe pagina de Facebook a evenimentului.

Goran Bregovic s-a declarat „foarte dezamăgit” de această interdicţie, „fără nicio explicaţie oficială”. „Susţin turnee extinse, alături de muzicienii mei, în toată Europa, şi nu am întâmpinat niciodată dificultăţi”, a adăugat el.

Într-un comunicat, Poliţia de frontieră din Republica Moldova a explicat că „a refuzat accesul pentru 29 de cetăţeni străini”, inclusiv pentru Goran Bregovic, „în decursul ultimelor 24 de ore”.

„Organizatorii au fost informaţi, în avans, despre această interdicţie, adoptată, încă din 2022”, în contextul „măsurilor de securitate”, decise în cooperare cu serviciile de informaţii şi cu partenerii internaţionali, a subliniat Poliţia de Frontieră din Republica Moldova.

Potrivit site-ului deschide.md, Goran Bregovic a susţinut, în mod deschis, ocuparea Peninsulei Crimeea, în 2014, dar şi invadarea Ucrainei de către Rusia, în 2022. Pe numele muzicianului au fost emise interdicţii de intrare în Ucraina şi Polonia. Anterior, autorităţile de la Chişinău declaraseră că persoanele publice care fac apel la război, discordie şi ură sunt indezirabile pe teritoriul Republicii Moldova.

Conform aceluiaşi portal de ştiri online, Ministerul de Externe al Serbiei a cerut explicaţii de la autorităţile de la Chişinău. Potrivit ministrului de Externe sârb, Ivica Dacic, situaţia respectivă „nu corespunde relaţiilor tradiţionale de prietenie” dintre cele două state. Într-o declaraţie făcută pentru agenţia de presă Tanjug, Ivica Dacic a precizat că interdicţia de intrare în Republica Moldova, aplicată muzicianului Goran Bregovic, a fost percepută de societatea sârbă într-un mod negativ.

Sursa: AGERPRES

ULTIMA ORĂ

Regional13 ore ago

Acțiunile polițiștilor doljeni pentru reducerea riscului rutier (AUDIO)

Polițiștii doljeni au avut în ultimele 48 de ore mai multe acțiuni pentru reducerea riscului rutier. S-au aplicat peste 200...

Regional13 ore ago

Autoritățile locale slătinene precizează cine va primi tichetele sociale de Paște în 2024 (AUDIO)

După cum bine se știe, anul acesta Paștele va veni în două tranșe, și la cel puțin o lună distanță....

Regional13 ore ago

I.P.J. DOLJ: În anul 2023, numărul accidentelor rutiere grave a scăzut cu 7,4 % față de anul 2022 (AUDIO)

Pentru siguranța participanților la traficul rutier, polițistii rutieri doljeni au organizat, în anul 2023 peste 1800 de actiuni, dintre acestea...

National13 ore ago

MApN angajează peste 5.000 de soldaţi și gradați (AUDIO)

Au început înscrierile pentru cele peste 5.000 de posturi de soldat și gradat profesionist disponibile la nivel național. Ministerul Apărării...

National13 ore ago

Spitalele românești: Pacienţilor li se cere să cumpere de la farmacie medicamentele de care au nevoie (AUDIO)

Spitalele româneşti au probleme tot mai mari legate de finanţare. Multe unităţi se plâng că, lună de lună, banii primiţi...

National14 ore ago

La ora 19.00 va fi prezentată strategia PNL și PSD privind comasarea alegerilor (AUDIO)

Liderii PSD şi PNL au stabilit o strategie comună pentru alegerile din acest an, care urmează să fie validată, după...

Sport17 ore ago

Sorana Cîrstea o întâlnește pe croata Donna Vekic

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON