Connect with us

National

Greva generala de la ora 9:00 pe toate aeroporturile din Romania

Agentiile de turism se plang ca vor avea pierderi

Published

on

Se anunta haos marti pe toate aeroporturile din Romania. Mii de calatori nu stiu inca daca vor zbura sau nu, dupa ce sindicalistii de la Romatsa au anuntat ca vor face greva generala, in aceasta dimineata, de la ora 9.

E adevarat, protestul s-ar putea incheia dupa doua ore, daca Ministrul Transporturilor va semna un nou plan de management pentru compania care dirijeaza traficul aerian din tara.

Negocierile dintre sindicalistii Romatsa si ministrul Transporturilor au durat 3 ore, insa fara succes. Asa ca in aceasta dimineata controlorii de trafic declanseaza greva generala. Au lasat totusi o portita deschisa si sunt de acord sa incheie protestul mai repede cu o singura conditie.

Gabriel Tudorache, lider sindical Romatsa: „Le dam timp sa semneze un pland de management, un buget. Este posibil daca se se intampla asta sa oprim greva intr-un termen rezonabil.”

Pe timpul grevei va fi asigurata doar o treime din activitatea normala. Controlorii vor dirija in primul rand cursele internationale care doar survoleaza Romania, apoi cursele de urgenta si, daca mai ramane loc, o parte din cursele civile programate.

Potrivit unor estimari, numai pe aeroportul din Otopeni in cele doua ore vor fi afectate intre 50 si 100 de curse, iar la nivel national aproape 200 de zboruri. Daca greva ar dura toata ziua ar fi afectate aproape 2.000 de zboruri programate.

In functie de dotarea aeroportului, un controlor din turnul aeroportului dirijeaza un avion de la decolare pana la altitudinea de aproximativ 3.000, unde sunt preluati de controlorii aflati in sediul Romatsa. Acestia asigura dirjarea in spatiul aerian al Romaniei, plus zona Ruse din Bulgaria.

Sindicalisti de la Romatsa au raspuns si acuzatiilor ca si-ar fi angajat rudele si ca ar primi salarii mari in comparatie cu controlorii din alte tari.

Gabriel Tudorache, lider sindical Romatsa: „Ala de de la Heathrow nu este controlor de trafic, este doar in scoala de controlori. Angajarile nu le face sindicatul, ci le face conducerea Romatsa.”

Companiile sunt obligate conform regulamentelor europene sa reruteze pasagerii daca zborurile lor sunt anulate. Iar cei care vor sta mai mult de 3 ore pe aeroport pot beneficia de apa, un sandvish sau cazare daca se impune acest lucru.

Agentiile de turism se plang ca greva Romatsa le va aduce pierderi

Greva generala a controlorilor de trafic ai Romatsa le provoaca pierderi agentiilor de turism, care vor fi nevoite sa gaseasca solutii pentru reprogramarea sau compensarea calatoriilor si vacantelor turistilor programate pentru Rusalii, arata un comunicat transmis luni seara de patronatul Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT).

Patronatul sustine ca de saptamana trecuta, cand a fost anuntata greva, clientii au devenit reticenti in a mai rezerva calatorii in aceasta perioada.

“Este foarte grav ce se intampla. Sindicatele de la Romatsa se joaca cu nervii nostri si ai clientilor nostri si vor bloca o tara intreaga cu un protest pe care il consideram nejustificat”, a spus presedintele ANAT, Alin Burcea.

Pe 30 mai sunt programate plecarile in mai multe vacante individuale sau de grup, pe zboruri de linie ori charter, precum si calatorii de business spre marile orase ale Europei, in total peste 150 de decolari numai de pe Aeroportul International Henri Coanda si tot atatea aterizari, la Bucuresti.

“Credem ca greva generala se putea evita, mai ales intr-o perioada aglomerata, cum este cea de dinainte de Rusalii. Nu conteaza ca greva ar putea fi oprita dupa o ora sau doua, maine, raul este facut. Intreruperea lucrului perturba traficul pentru o zi intreaga”, a mai spus presedintele ANAT.

ANAT a trecut printr-o situatie similara si in august 2015, cand controlorii de trafic au oprit lucrul pentru cateva ore, provocand astfel pierderi agentiilor de turism de la care mii de turisti cumparasera vacante pe charter sau bilete de avion.

Insa doar o parte mica dintre calatorii care vor fi afectati si-au cumparat zborurile prin agentiile de turism, potrivit estimarilor din piata.

In cele cateva ore cat ar putea greva controlorilor de trafic aerian, cateva sute de zboruri ar putea fi afecate la nivel national.

”In mod normal, intr-o zi de vara, se ajunge la 3.000 de avioane dirijate in 24 de ore, in spatiul aerian al Romaniei. Aici sunt incluse zborurile de survol, decolarile si aterizarile”, a declarat luni pentru News.ro purtatorul de cuvant al Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din Romania (ATSR), Alecu Florin Diaconu.

Doar pe aeroportul international Henri Coanda, cel mai mare al tarii, marti sunt programate peste 300 de miscari aeronave, aici fiind cuprinse decolarile si aterizarile, la care se adauga alte zeci de miscari pe celelalte aeroporturi importante ale tarii, din Cluj, Timisoara sau Iasi.

sursa:stirileprotv.ro