Connect with us

Rubrici

Hanuka 5777 la Craiova

Evreii din Craiova sărbătoresc Hanuka.

Published

on

Hanuka sau „Inaugurare”, în traducere,  este o sărbătoare a poporului lui Israel care durează opt zile, cu începere de la data de 25 Kislev, după calendarul evreiesc, ajuns la anul 5777 și comemorează victoria Macabeilor, familia de evrei care a condus lupta de eliberare împotriva   monarhiei seleucide din Siria, care încerca sa elenizeze popoarele de sub dominația ei.

Conform legendei, atunci când Judah Macabeul în fruntea oamenilor lui au eliberat Ierusalimul și au deschis Templul evreiesc,  nu au mai găsit nimic din vechea tradiție, Templul fusese transformat  în loc de închinare la zei. Evreii au refăcut obiectele sacre și,  in timpul curățării Templului, au descoperit o caniță de ulei sfânt, nepângărit, pentru sfeșnic, vestita menora. Deși sfeșnicul putea să ardă cu uleiul găsit doar o singură zi, acesta a ars 8 zile fără întrerupere, în cinstea acestei minuni fiind instituită sărbătoarea de opt zile, Hanuka.

Obiceiul este ca în fiecare seară, vreme de opt zile, începând cu data de 25 Kislev, să se aprindă câte o lumânare  într-un sfeșnic special cu opt brațe numit Hanukia, în amintirea minunii petrecute cu peste 2000 de ani în urmă.

De sărbătoarea  Hanuka sunt legate și câteva obiceiuri tradiționale: jocul  copiilor cu dreidel-ul, un fel de titirez cu patru fețe pe care sunt imprimate câteva litere ebraice,  jocul de cărți, un obicei datând din secolul al 15-lea, apărut în Europa dar și hanukageld, obiceiul de a da copiilor bani, cadouri.

Bucuria sărbătorii este dată și de mâncărurile specifice: gogoșile umplute cu dulceață, „sufganiot” , chiftelele de cartofi sau „levivot” ori  prăjitura Dreidel, în forma titirezului cu 4 fețe.

În acest an, Hanuka a început la 24 decembrie, după calendarul gregorian iar membrii comunității evreilor din Craiova s-au întâlnit la sinagogă în cea de a cincea zi, au aprins lumânărelele, au comemorat evenimentele  minunate, au împărțit daruri copiilor și au stat la masă, împreună cu prietenii dar și cu invitații lor: Irina Marin Cajal, subsecretar de stat în Ministerul Culturii, Mirela Așman de la Federația Comunităților Evreiești din România, reprezentanți ai bisericilor ortodoxă și catolică.

dscf1385dscf1376dscf1370 dscf1378 dscf1399 dscf1405dscf1402 dscf1408 dscf1413 dscf1415 dscf1416 dscf1420 dscf1424 dscf1429