Connect with us

National

Încotro se îndreaptă norul uriaș produs de explozia de la Rafinăria Petromidia. Ce spun specialiștii

Published

on

Sute de turiști veniți la plajă în Năvodari au rămas încremeniți când au văzut norul uriaș produs de explozia de la Rafinăria Petromidia.

Cei aflați pe plaja din apropiere s-au întors în camere, alții au rămas pe șezlonguri. Responsabilii le-au trimis mesaje de alertă pe telefon. Potrivit specialiștilor, fumul se îndreaptă spre mare, așa că oamenii sunt în siguranță.

Sute de turişti veniţi în vacanţă la mare au surprins explozia de la Petromidia. Speriaţi de fumul gros, cei aflaţi în apropierea rafinăriei au plecat de pe plajă să se adăpostească.

Turist: „O explozie, ca şi cum ar fi fost o bombă! Şi în momentul exploziei a ieşit fum!”

Oamenii din vecinătatea uzinei, pe o rază de câţiva kilometri, au primit inclusiv un mesaj RO-Alert, prin care au fost avertizaţi să evite zona periculoasă şi să rămână în locuinţe, cu geamurile închise.

Este vorba despre locuitorii şi turiştii aflați în jurul rafinăriei până spre localităţile Corbu, Năvodari şi Tabăra Novodari. Medicii le recomandă celor cu afecţiuni cronice să evite să iasă afară.

Beatrice Mahler, director al Institutului de Pneumologie Marius Nasta: „Apar în atmosfera produşi de ardere care pot afecta direct căile respiratorii. Cel mai mare risc îl au persoanele bolnave, cu boli pulmonare cronice. Este indicat că în astfel de momente în care calitatea aerului se modifică să fie evitată expunerea la aerul poluat, să rămânem în casa, cu ferestre închise, cu aerul condiţionat pornit, pentru a există filtre care să filtreze aerul care ajunge în încăpere”.

Meteorologii spun că norul toxic se dispersează spre mare.

Autorităţile de mediu din România au anunţat că cele mai apropiate hoteluri din Mamaia sau blocuri de locuinţe din Năvodari se afla la o distanţă de cel puţin 5-6 km de Rafinăria Petromidia, locul unde s-a produs explozia şi locul deasupra căruia s-a ridicat acel nor negru de fum toxic.

La rândul lor, meteorologii români au anunţat că, cel puţin până seara, vântul va bate dintre uscat către mare. Aşadar curenţii de aer vor dispersa norul toxic deasupra apelor Mării Negre.

La fel de adevărat este faptul că explozia a fost atât de puternică, încât i-a alertat pe turiştii care erau pe plajele din Mamaia. Iar norul negru de fum toxic care s-a ridicat până la o întâlnite de o sută de metri putea să putea să fie văzut de la o distanţă de 10 km.

Oana Catrina, meteorolog: „Circulaţia aerului este relativ slabă, în imediata apropiere a solului, iar la înălţimi de peste 30-40 metri vântul suflă slab, cu viteze de peste 15 -20 de km pe oră. Evoluţia norului de fum va fi de uşoară deplasare către est – sud-est, mai excat spre mare”.

Autorităţile îi asigură pe turiştii din zona Năvodari şi pe cei care se pregătesc să vină în acest weekend că norul nu reprezintă un pericol pentru sănătatea lor.

sursa: stirileprotv.ro

ULTIMA ORĂ

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON