Connect with us

National

Încrederea românilor în UE (audio)

Published

on

Eurodeputaţii din ţara noastră – atât de la putere, cât şi de la opoziţie – susţin că încrederea în instituţiile europene trebuie întărită şi că euro-optimismul românilor nu este o surpriză. Iulia Gherman are detalii

Autorităţile de la Bucureşti se opun proiectului unei Europe cu mai multe viteze după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. După lansarea Cartei Albe a Uniunii Europene şi a celor cinci scenarii invocate cu două zile în urmă de preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, la nivel european, dar şi naţional vor avea loc mai multe discuţii cu privire la viitorul forului comunitar. De la Bucureşti, semnalele sunt identice atât dinspre Palatul Victoria, cât şi dinspre Palatul Cotroceni: România pledează pentru mai multă integrare europeană. Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall cu o declaraţie de astăzi din emisiunea Probleme la zi de la Radio România Actualităţi_

Fostul comisar european, Leonard Orban, acum consilier al preşedintelui României a susţinut în aceeaşi emisiune că Uniunea Europeană trebuie să continue să existe, întrucât este proiectul care ne poate garanta pacea şi prosperitatea:

Comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu, va veni la jumătatea lunii în Romania pentru discuta cu autorităţile române şi cu cetăţenii pe tema viitorului Uniunii Europene, a spus astăzi şefa Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, Angela Cristea. Ea a mai spus că a văzut că în ţară există iniţiative pentru organizarea unor dezbateri publice la nivel naţional pe acest subiect şi,din acest motiv, va veni comisarul european in România.

Este momentul ca toţi partenerii europeni să discute şi să convină în ce direcţie se va îndrepta Europa, spune şi ambasadorul Germaniei în România, Cord Meier -Klodt. Aflat astăzi la Sibiu, emisarul Germaniei – ţara care alături de Franţa constituie motorul Uniunii Europene- susţine că nu poate fi vorba despre crearea unei Uniuni cu mai multe cercuri, dar este nevoie de discuţii pentru a stabili de comun acord care este cel mai bun model pentru Europa noastră comună: