DE ACTUALITATE

Ioan Holender – una dintre cele mai puternice personalitati ale culturii europene

kultTour mit Holender - Ioan Holender trifft die bedeutende Mezzosopranistin und Intendantin des Tiroler Landestheaters Brigitte Fassbaender. Foto: ServusTV, 19.01.12

Radio Romania Regional va prezinta proiectul „Eu aleg Romania – 100 de romani pentru istoria lumii, 100 de personalitati din cultura sau stiinta, care au marcat dezvoltarea lumii si au imbogatit cunoasterea universala”.

Astazi vi-l prezentam pe Ioan Holender, fugarul din Romania devenit directorul Operei din Viena.

S-a nascut in Timisoara, oras al tolerantei interetnice, dar a trecut prin momente de cumpana ca membru al unei familii cu origini evreiesti si, apoi, ca fiu de exploatator burghez.

Lumea din jurul sau s-a schimbat de mai multe ori, baietelul domnului Holender, proprietar al unei mici fabrici de marmelada si otet a simtit rasismul ce castiga teren la finalul anilor ’30 si in timpul razboiului mondial, chiar in orasul unde asa ceva parea imposibil, iar apoi a asistat uimit la instaurarea legilor noului stat comunist.

Ioan Holender, omul unui destin fabulos a fost in tinerete exmatriculat din toate universitatile Romaniei comuniste, din cauza originii nesanatoase.

Vezi continuarea aici …

[jwplayer mediaid=”167183″]

%d blogeri au apreciat: